Aké granule a ako ich podávať

V prvom rade by som chcela viac popísať a priblížiť najčastejšie podávané granule. Nezabúdajte, že granule je dobré striedať aby sme zabezpečili vyvážený prísun živín a vitamínov.

  • Harrison´s – (zoznam produktov nájdete tu) jedná sa o granule zo surovín z ekologického hospodárstva, keďže neobsahujú konzervačné látky je dobré ich po otvorení udržovať v chlade a do 6-8 týždňov spotrebovať. Zo všetkých dostupných krmív na trhu sú jednoznačne TOP. Pre mnohých sa zdá vysoká cena, ale kvôli vysokej nutričnej hodnote sa odporúča nižšie dávkovanie. Počas celého roka je dobré podávať ,,Adult Lifetime,, , v čase preperovania choroby alebo zvýšenej záťaže ,,High Potency,,. Osobne preferujem Harrison so zvýšeným podielom palmového oleja (plody palmy olejovej sú prirodzená strava pre papagáje a na ich imunitný systém má táto zložka blahodárne účinky) – Harrison´s Power Treat´s  - pre žakov, ary ich je možné podávať celoročne, pre papagáje, ktoré potrebujú nižší obsah tuku odporúčam ako doplnok. Harrison´s Power Treats sú ideálne aj ako odmena alebo pamlsok do aktívnych hračiek.
  • PrettyBird  (zoznam produktov nájdete tu) - výhodou je, že tieto granule sú vyrábané pre jednotlivé druhy papagájov so zameraním na ich výživové nároky (t.j. žakovia, ary s vyššou energetickou hodnotou, amazoňany a kakaduovia s nižším podielom tukov)  
  • Zupreem  (zoznam produktov nájdete tu)- veľmi obľúbené granule a papagájmi veľmi dobre príjimané. Pri prechode na granule alebo ak začínate kŕmiť granulami odporúčam štart práve so Zupreem nakoľko tu je veľká šanca, že papagája veľmi rýchlo a jednoducho prehovoríte na zdravé kŕmenie.
  • NutriBird   (zoznam produktov nájdete tu)  tí čo nás poznajú vedia, že práve Versele-Laga je našou základňou J a máme na to viac dôvodov. Jedná sa o belgického výrobcu, ktorý evidentne vie čo robí a za výrobou tohto krmiva stojí zástup chovateľov, výživárov a veterinárov. Pre veľké  papagáje odporúčam NutriBird P15 Original a NutriBird P15 Tropical. Mnohí si myslia, že je u týchto granúl rozdiel len vo farbe ale základný rozdiel spočíva v tom, že P15 Original sú z tuzemského ovocia a P15 Tropical z exotického tropického ovocia.   

     Ako granule podávať – v prvom rade je potrebné aby ste boli trpezliví, neoblomní a vynaliezaví. Skúsim vám dať niekoľko nápadov ako granule podávať:

  • Rozmočené vo vode alebo ovocnej šťave (navyše papagáje hlavne mláďatá veľmi dobre reagujú na teplú stravu takže rozmočené granule skúste pred podávaním prihriať napríklad preliatím teplou vodou) - pozor rozmočené granule začnú po istej dobe kvasiť podobne ako ovocie preto je potrebné ich po istom čase z misky odstrániť
  • Suché samostatne alebo s obľúbeným ovocím – skúste menšie množstvo granúl zamiešať do obľúbeného ovocia
  • V aktívnej hračke – pre papagáje platí zlaté pravidlo ,,jedlo hrou,, takže keď musia zdolať hračku budú vďační za odmenu, ktorá na nich v hračke čaká           
  • Ak zlyhajú všetky Vaše pokusy, rozdrvte granule a zamiešajte ich do mäkkej potravy

     Dôležité je nevzdávať sa a byť vytrvalý. Skúšajte rôzne druhy granúl a rôzne spôsoby podávania. Tiež nebudeme jesť celé dni čokoládu len preto, že nám chutí a práve toto je cieľom – zlomiť nášho tvrdohlavca a naučiť ho granule jesť. Pretože chceme aby bol zdravý a fit. Ak sa vám napriek tomu nepodarí naučiť papagája jesť granule nezabúdajte podávať vitamínové preparáty – minimálne počas preperovania, v zimnom období a na jar.