Granule pre papagáje

 V tomto článku by som chcela priblížiť prečo je vhodné papagáje kŕmiť granulami, ktoré granule sú najvhodnejšie a v ďalšom článku vám dám odporúčania ako naučiť papagája granule prijímať.

Niektorí odporcovia granulovaného krmiva tvrdia, že to nie je prirodzené ale tu by som chcela podotknúť, že kŕmenie granulami nie je o nič menej prirodzené ako kŕmenie slnečnicou. Navyše zo slnečnice papagáj získa tak maximálne vitamín E a prehnaným kŕmením slnečnicovými zmeskami zaťažujete pečeň papagája – má to ďalekosiahle negatívne účinky na zdravotný stav, nadmernú tvorbu prachového peria – s tým je spojené svrbenie a následné šklbanie peria a podobne.

     V niektorých krajinách, ktoré sa dajú považovať za kolísku chovateľov exotického vtáctva (Holandsko, Belgicko,..) dokonca prechádzajú na celoročné kŕmenie len granulami a podľa odozvy chovateľov s týmto spôsobom kŕmenia majú veľmi dobré skúsenosti a chovateľské úspechy.

     Osobne som si chcela toto vyskúšať aby som mohla vhodnosť celoročného kŕmenia granulami potvrdiť alebo vyvrátiť. Urobila som teda pokus na svojich amazoňanoch. V tomto období uplynul približne rok od toho ako som vyradila z jedálnička všetko okrem granulí. Nepodávam žiadne vitamíny. Papagáje sú v perfektnej kondícii, perie majú v dokonalom stave. Chovateľské zariadenie čisté, veľmi dobre sa udržuje keďže ani mreže nie sú ulepené od ovocia. Jediná ale pre mňa veľká nevýhoda je jednotvárnosť stravy. Keďže papagáje sú pomerne živelné dynamické tvory, ktoré sa tešia keď sa niečo deje, mala som pocit, že toto kŕmenie akceptujú ale po mentálnej stránke im chýba pestrosť. Hlavne moja samička amazoňana je dosť veľký jedák a každé ráno túžobne hľadí do misky čo nové tam nájde. Takže za seba som sa vrátila k pôvodnému spôsobu kŕmenia ale odniesla som si to, že granule jednoznačne tvoria minimálne 60% denného kŕmenia.

     Keďže granule obsahujú ideálny pomer živín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov nie je pri tomto kŕmení počas celého roka potrebné podávať žiadne vitamínové preparáty. Dôležité ale je granule striedať. Mám na mysli jednotlivé značky. Keďže každý druh krmiva má iný pomer živín a potrebujeme zabezpečiť aby papagájovi nič nechýbalo, dá sa to docieliť práve striedaním značiek. Osobne mám čo sa týka zloženia granúl najvyššiu dôveru k bio granulám Harrison  – tie podávam počas celého roka a k nim domiešavam iné granule (najčastejšie NutriBird P15 Zupreem).

     Najväčšie úskalie kŕmenia granulami je práve to, že papagáj ich odmieta. Pritom je to veľká škoda, lebo najčastejšou príčinou je to, že majiteľ papagája nevie správne granule podávať alebo jednoducho nemá dostatok trpezlivosti so svojím opereným tvrdohlavcom.  A už o týždeň Vám napíšem zopár tipov ako naučiť Vášho nezbedníka jesť granule. Tešíte sa?? J