Ako určiť vek a pohlavie u veľkých papagájov

Presný vek u papagájov nie je možné určiť ale podľa istých znakov vieme aspoň zistiť či sa jedná o mláďa alebo staršieho papagája. Mláďatá majú vždy tmavé oči (minimálne tmavšie dúhovky). Dúhovky sú svetlejšie až u starších vtákov (od približne pol až trištvrte roka začnú byť dúhovky svetlejšie). Napríklad u kakaduov vieme podľa farby dúhoviek zistiť nielen vek ale aj pohlavie. Všetky mláďatá kakaduov majú čierne oči, v dospelosti majú samice dúhovky hnedé, samci čierne.

       Ďalším znakom ako spoznáme, či sa jedná o úplne mláďa je stav zobáka a pazúrikov. Pazúriky sú u mláďat ostré a hladké. Pozor ostré pazúriky môžu a často mávajú aj staršie papagáje ale treba si všímať aj zobák. Mláďa má hladký zobák, starší papagáj ho má v menšej alebo väčšej miere opotrebovaný, keďže zobák je rohovina, ktorá sa olupuje a obnovuje. Mláďatá bývajú u farebných druhoch menej vyfarbené, perie zvyknú mať matnejšie, niekedy pôsobia strapatým dojmom nakoľko ešte nemajú toľko skúseností a o svoje perie sa nevedia správne starať. S pribúdajúcim vekom, vhodnou stravou, správnou starostlivosťou a pravidelným preperovaním (prvé masívne preperovanie môžete čakať okolo 1.roka) je perie čoraz krajšie.

       Mláďatá v útlom veku sú nemotorné, je to pozorovať pri pohybe po bidlách a hlavne počas hry. Papagáj si ešte nie je istý svojimi pohybmi a pri hre môže opatrne našľapovať (pôsobí to ako tras nôh) alebo častejšie padať.  Mladý vták nie je útočný a ak sa aj zaháňa zobákom je to spravidla zo strachu, nie z agresivity.

       U niektorých druhoch papagájov je možné pohlavie spoznať podľa vonkajších znakov. Napríklad eklektus je samec zelene sfarbený, samička červená. Dospelý samček kakadu má tmavé oči, samica hnedé. Niektorí chovatelia už vedia s vysokou úspešnosťou zistiť pohlavie aj napríklad u žakov (podľa svetlosti perie a tvaru hlavy). 

       Jediný spoľahlivý spôsob sú ale DNA testy alebo endoskopia (pozor aj tu je niekedy odchýlka v cca 1-2% prípadov, v dôsledku zlyhania ľudského faktora pri nesprávnom odbere alebo chybe pri laboratórnych testoch). DNA testy sa robia odberom (malou inzulínovou sterilnou ihlou sa papagáj pichne napríklad do nôžky alebo pod krídlom), potom sa kvapka krvi dá na špeciálny odberový papierik (je dostupný v laboratóriách kde ponúkajú určenie pohlavia u papagájov). Na tento papierik sa zároveň označí druh papagája, číslo krúžku prípadne čipu. Za pár dní máte DNA certifikát a viete či je Váš papagáj on alebo ona.