Prečo práve papagáj a kde ho zohnať – časť 3.

V tejto poslednej časti by som sa chcela venovať odporúčaniu, či kúpiť plne odstaveného jedinca alebo mláďatko, ktoré ešte nevie prijímať potravu samé čiže ho musíte istú dobu ešte dokrmovať (lyžičkou, sondou alebo striekačkou) špeciálnou dokrmovacou zmesou. Ďalším bežným javom je kúpa ,,putovného papagája,, - staršieho papagája väčšinou na inzerát.

      Často som sa stretla ešte s postojom, že sa oplatí kúpiť papagája, ktorý ešte nie je úplne odstavený – to znamená, že ho je potrebné ešte ručne dokrmovať. Ako hlavný dôvod je, že si na Vás zvykne, bude neuveriteľne krotký. Toto je síce skutočne pravda, ale je nutné si uvedomiť aj úskalia tohto kroku. Predávajúci je spokojný, lebo nemá starosti s neustálym dokrmovaním. Síce možno papagája predá za nižšiu sumu ako plne odstaveného jedinca, ale nemusí sa starať o to aby sa papagáj naučil kŕmiť sám, prípadne ak by v čase dokrmovania a odstavu prišlo k prejavom nejakého ochorenia resp. úhynu vo väčšine prípadov (pokiaľ sa nejedná o závažné vrodené ochorenie, ktoré by odhalila pitva) môže dať od veci ruky preč. Doba odstavenia, t.j. čas keď papagája prestanete ručne dokrmovať môže byť v niektorých prípadoch dosť komplikovaný – a to hlavne u niektorých druhov (napríklad veľké ary a kakaduovia). Ak zmeškáte vhodnú dobu na odstavenie od dokrmovacej zmesi, môže papagáj ešte dlhú dobu vyžadovať dokrmovanie. 

      Úplným začiatočníkom v žiadnom prípade neodporúčam kúpu staršieho papagája. V prvom rade ide väčšinou o chudáka tzv.,,putovného papagája,, , ktorého sa majiteľ potrebuje zbaviť. Často je to kvôli objektívnym dôvodom, ktoré budú s najväčšou pravdepodobnosťou prekážať aj vám (vysoký predpoklad, že papagája po čase tiež posuniete ďalej). Aby takýto predajcovia urýchlili predaj a čo najrýchlejšie sa zbavili svojho opereného problému a nestratili pri tom skvelý obraz o svojom charaktere, zvyknú ako dôvod predaja uviesť alergie, narodenie dieťaťa, sťahovanie a pod...

     K Vám sa tak dostane papagáj, ktorý môže byť agresívny, neúnosne hlučný, vulgárny :-D a podobne. Preto je najlepšie mať mláďa, ktoré si vychováte k obrazu svojmu. Keď nezvládnete výchovu a Váš papagáj bude mať isté zlozvyky, prosím naučte sa ho akceptovať – je už Vašou súčasťou a plnohodnotným členom Vašej rodiny. Nikto z nás nie je dokonalý. Ja osobne mám tiež chuť niekedy vyhodiť samičku môjho amazoňana von oknom alebo sa jej vyhrážam predajom (hlavne vtedy keď sa ma pokúša zabiť :-D ) ale keď som sa už na túto cestu dala musím rešpektovať jej občasné výhrady voči mojej osobe.

     Skutočne ideálny stav je zakúpiť čerstvo odstavené ručne dokŕmené mláďa. To či sa papagáj vie kŕmiť sám si overíte veľmi jednoducho. V klietke bude mať v miske krmivo, zmes zrna – slnečnica bude vylúpaná. Keď mu podáte napríklad slnečnicové semienko z ruky, bez najmenších problémov ho vylúpne a zje.

     Ako ste sa mohli vyššie dočítať ani taká banálna vec ako kúpa papagája nie je celkom jednoznačne jednoduchá záležitosť a nemusí sa zaobísť bez problémov. Mojím cieľom bolo aby ste spomalili a zamysleli sa nad niektorými možnými dôsledkami rýchlej neuváženej emotívnej kúpy papagája. 

A napokon netreba zabudnúť, že predtým ako papagája donesieme domov, musíme bezpodmienečne domácnosť na príchod tohto nového člena rodiny pripraviť.

A na záver? Asi len toľko, že Vám z celého srdca prajem aby ste sa rozhodli správne (nech už je Vaša voľba akákoľvek) a hlavne zabezpečili tak šťastný a spokojný život minimálne jednému operencovi.