Ako vybrať vhodnú klietku časť 2.

V predchádzajúcej časti som sa venovala hlavne najdôležitejšiemu parametru klietky – a to jej dostatočnej veľkosti. Rovnako dôležité je, voľba vhodnej rozteče (vzdialenosť jednotlivých drôtov) a hrúbky drôtu. Je to dôležité lebo pri nevhodnej voľbe rozteče a hrúbky drôtu sa papagájovi bude ťažko po mrežiach pohybovať ale najdôležitejšie je, že môže dôjsť k úrazu - k uviaznutiu napríklad prstov alebo hlavy medzi mrežami. Takže mreže musia byť dostatočne vzdialené ale nie príliš – aby papagáj nemohol prestrčiť medzi mrežami hlavu. Hrúbka drôtu musí byť dostatočne silná aby odolala silnému zobáku.

Pre papagáje o veľkosti približne žaka, amazoňana a pod. odporúčam rozteč 1,8 cm – 2,5cm , hrúbka drôtu 4-5mm. Pre veľké ary a kakaduov je ideálna rozteč 2,5cm – 3,1cm a hrúbka drôtu minimálne 5mm.

Ľudia si myslia, že mreže na klietke by mali byť umiestnené len horizontálne (vodorovne) čiže v podstate vytvárajú rebrík po ktorom sa papagájovi komfortne lozí. To je síce pravda, ale dvojsečná zbraň nakoľko našim cieľom je, aby bol papagáj fyzicky zdatný a fit. Správna klietka má mať teda vždy na dvoch paneloch horizontálne mreže a na dvoch vertikálne (pozdĺžne). Lozenie po vertikálnych mrežiach je náročnejšie a papagáj si tak buduje kondíciu aj motorickú zručnosť.

Všetky kvalitné klietky pre stredné a veľké papagáje, ktoré navrhli špecialisti na chov exotického vtáctva by mali mať rošt (spodná mreža nad vaničkou, bráni aby sa papagáj dostal k nečistotám na dne klietky) a vaničku na dne klietky (miesto pre zachytávanie trusu a nečistôt). Niektoré menšie klietky a voliéry môžu byť cielene vyrábané bez spodných roštov nakoľko niektoré druhy vtáctva sa chodievajú kŕmiť na zem resp. do spodných častí klietky. Vo všeobecnosti však klietky pre stredné a veľké papagáje by mali byť vybavené výsuvným roštom aj vaničkou.

Ak si nie ste istý akú značku klietky kúpiť riaďte sa Vašim úsudkom o predajcovi. Predajca by mal mať znalosti v chove papagájov a mal by Vám vedieť poradiť a zhrnúť všetky pre a proti jednotlivých modelov. Z tohto môžete usúdiť, že predajca vie čo predáva a môže Vám zodpovedne pomôcť pri výbere klietky.

Ďalším menej závažným atribútom je voľba farby klietky. Tu ide skutočne len o Váš vkus a estetické cítenie. Napríklad u našich klietok sú všeobecne dostupné farby antik (tmavá, čierna) a platinum (svetlá, sivá). Žako lepšie vynikne v tmavej klietke (antik), ale nevýhodou tmavej klietky je, že je na nej veľmi viditeľný prach a prachové (sivé) perie. Ja osobne som pred mnohými rokmi začínala tiež tmavými klietkami (vtedy bol pomerne hit tmavý nábytok, tmavá elektronika – proste všetko čierne bolo luxusné J ). Ako som sa začala viac venovať skúmaniu správania veľkých papagájov tak som dospela k záveru, že svetlé klietky sú vhodnejšie. Papagáje vidia širšie farebné spektrum a sú viac citlivé na farby ako ľudia (možno ste to nevedeli ale dôvodom je vizuálne vnímanie UV žiarenia). Možno je to len môj pocit alebo domnienka ale odôvodnila som si to tým, že keby som bola papagáj tiež by som sa cítila lepšie vo veľkých presvetlených priestoroch J.  Takže za mňa a moje papagáje jednoznačne svetlé klietky.

Dôležitým parametrom pri výbere klietok je povrchová úprava. Musí byť ekologická, trvácna. Farba by sa nemala olupovať. Pri vhodnej voľbe Vám musí klietka vydržať v pôvodnom stave niekoľko rokov. Čo sa týka klietok Montana Cages, mám ich osobne otestované amazoňanmi, araraunami (dlhodobo, ara – 4 roky, amazoňany – 12 rokov) a klietky sú stále ako nové. Klietky sa veľmi dobre čistia ale netreba zabúdať na pravidelnosť a šetrnosť – t.j. čistiť klietku pravidelne, nepoužívať agresívne čistiace prostriedky.

Samotnou kapitolou je potom výbava klietky. Budeme jej venovať svoj čas po zmontovaní klietky a umiestnením papagája do nového bývania. A keďže toto je veľmi podstatná kapitola (aktuálna aj pre tých, ktorý majú klietku v prevádzke už dlhšie, lebo o zariadenie v klietke sa treba starať) – teším sa na Vás nabudúce.