TIP-TOP výbava každej klietky

Základným krokom na zabezpečenie šťastného a spokojného života nášho operenca je výber vhodnej klietky, potom nasleduje tá zložitejšia časť a to – klietku správne zariadiť. Zariadením mám na mysli všetko vo vnútri klietky – bidlá, hračky, misky, kúpeľnička, podstielka,... Mnohí z nás to podcenia a myslia si, že kúpou dobrej klietky a krmiva sa príprava na príchod papagája končí. Realita je však iná – aby papagáj tú dobrú klietku naozaj využil, potrebujeme aby bola účelne a vhodne vybavená a zariadená. Toto vybavenie (bidlá a hračky) je potom potrebné neustále obmieňať aby sa papagáj nenudil.

Základnou výbavou klietok sú 1-2 (niekedy) viac hladkých drevených bidiel. Tu by som chcela upozorniť (a budem to spomínať v každom príspevku, kde to len bude možné), že tieto bidlá sú len dočasné riešenie pre pohodlných alebo zaneprázdnených majiteľov, ktorý nemôžu alebo nechcú svojim papagájom dopriať zdravé sedenie. Bohužiaľ denne sa stretávam s videami a fotkami, kde tieto bidlá tvoria základnú výbavu klietky. PROSÍM prvú vec po montáži klietky spravte – VYHOĎTE TIETO HLADKÉ BIDLÁ A NAHRAĎTE ICH PRÍRODNÝMI KONÁRMI S KÔROU. Použite napríklad drevo z bazy (pozor mäkšie drevo takže vydrží kratšie, o to viac to papagáje baví) alebo drevo z ovocných stromov – len divo rastúce (nesmú byť chemicky ošetrené). Po čase aj nové bidlá papagáj olúpe alebo rozhryzie a to je signál, že musíte bidlá opäť vymeniť. Dajte si skutočne záležať na tejto časti výbavy klietky, zabezpečíte tak svojmu papagájovi zdravé sedenie, pedikúru a súčasne zábavu spojenú s okusovaním bidiel.
V klietke by mali byť 2-3 poschodia (t.j. 2-3 bidlá). Prvé bidlo umiestnite na úroveň misiek. Papagáj by sa mal po ňom pohodlne pohybovať medzi miskami. Na spodnejšiu časť klietky bidlá nedávajte – papagáj sa tam pohybuje veľmi málo a tieto bidlá by boli zbytočne len lapač trusu a nečistôt. Ďalšie bidlo by malo byť vo výške 20-40 cm od spodného (podľa veľkosti papagája). Ideálne je keď sa papagáj zvládne natiahnuť zavesiť zobákom o horné bidlo a vyšplhať. Najvrchnejšie bidlo by malo byť v najvyššom možnom bode klietky tak, aby tam papagáj mohol komfortne sedieť – na tomto mieste bude papagáj tráviť najviac času a hlavne bude tu spať a oddychovať.  Na pohodlné a zábavné prekonávanie výškových rozdielov v klietke sa mi najviac osvedčila ,,pružina,,. Celej výbave klietky dodá šmrnc a papagáje ju milujú. Brúsne bidlá  je vhodné umiestniť do zóny kde je papagáj najaktívnejší, pri nesprávnom umiestení nebudú totiž plniť svoj účel. V klietke úplne stačí mať na jedného papagája jedno brúsne bidlo, samozrejme dobre umiestnené. Hračky pre malé a veľké papagáje nájdete na tomto odkaze.

Súčasťou každej klietky by mali byť misky. Ideálne je, keď sú misky vybavené mechanizmom znemožňujúcim prevrátenie a vysypanie alebo vyliatie obsahu. Ak toto nemajú, použite radšej iné vhodné misky takto vybavené.

Špeciálne si dajte pozor na udržanie poriadku a hygieny v oblasti misiek (bidlá, mreže). Papagáj si pri kŕmení čistí zobák o bidlo a mreže klietky – potenciálne riziko šírenia baktérií.

Ak sa Váš papagáj rád kúpe sám odporúčam nainštalovať kúpeľničku. Pre stredné a veľké papagáje sa mi osvedčila GIANT SPLASH . Výhodou pri klietkach Montana Cages je, že ju môžete nainštalovať aj zvonka klietky, nezaberie Vám tak v klietke priestor a papagáj sa môže vyšantiť v súkromnom bazéne.

Podstielku na dno klietky nebudem podrobnejšie rozoberať nakoľko som sa jej venovala v samostatnom príspevku: "Akú podstielku zvoliť na dno klietky/voliéry".

Samostatnou výbavou sú hračky pre papagáje. V súčasnej dobe je taký široký výber, že ľudia si často nevedia vybrať alebo vyberú zle – to ich odradí tak radšej nekupujú nič. V ďalšom článku sa budem venovať práve tejto problematike. Čiže Vám skúsim poradiť aké hračky vyberať aby Vám vydržali čo najdlhšie a papagája neprestali baviť.