Ako zvládnuť vysoké teploty

Leto klope za dverami a tí z nás, ktorí nemajú domácnosti vybavené klimatizáciou majú už teraz hrôzu z toho, čo nás čaká. Ako tieto extrémne letné horúčavy zvládajú naši operení členovia rodiny? Možno budete prekvapení ale lepšie ako my. Existuje však niekoľko tipov ako im môžeme toto náročné obdobie uľahčiť.

Keď je papagáj prehriaty, snaží sa vlastnými silami ochladiť a toto vyzerá nasledovne. Perie má úplne priľnavé k telu, krídla môžu byť mierne spustené, zobák viac alebo menej pootvorený so zreteľným pohybom jazyka.

V prvom rade si uvedomme, že prirodzenými klimatickými podmienkami väčšiny papagájov sú dažďové pralesy – na vysoké teploty je ich organizmus prispôsobený ale s diametrálne odlišnou vlhkosťou vzduchu ako u nás (v dažďových pralesoch až okolo 90% vlhkosť vzduchu). Preto pravidlo číslo jedna bude často sprchovať a rosiť, prípadne zvlhčovať vzduch. Už sme to spomínali aj v predchádzajúcich článkoch ale keďže opakovanie je matka múdrosti, nezabúdajte, že odporúčame na sprchovanie (rosenie rozprašovačom) používať odstátu vodu, ideálne prostriedky na to určené – ktoré zvlhčujú pokožku a starajú sa o perie:

  • Jungle Shower - prípravok na sprchovanie s aloe vera nájdete tu

Prípadne sa nám osvedčilo do rozprašovača s čistou odstátou vodou pridávať kúpaciu soľ pre papagáje:  ORO-BATH – to môžete pokojne pridávať aj do vody v kúpeľničkách.

Papagájom neustále zabezpečte prísun čistej pitnej vody, pre tých, ktorí obľubujú kúpanie čistú vodu v špeciálnych kúpeľničkách – pre malé papagáje bežne dostupné, pre veľké papagáje kúpeľnička, ktorú môžete namontovať zvonka alebo do vnútra klietky - kúpelnička GIANT SPLASH.

Niektoré papagáje sa neradi sprchujú, tu aspoň pravidelne zvlhčujte vzduch (prípadne ako prvá pomoc sa dajú do miestnosti zavesiť vlhké uteráky)

Z uvedeného vyplýva, že základným pravidlom je dostatok vody – sprchovanie, rosenie, zvlhčovanie miestnosti, dostatok čistej vody v miske a v kúpeľničke.

Samozrejmosťou je, že operence chránime pred priamym slnkom. Ďalej počas extrémnych horúčav neodporúčame papagáje púšťať z klietky, nakoľko pri lietaní a teda zvýšenej fyzickej aktivite sa im prehrieva organizmus a tomuto sa potrebujeme vyhnúť. Na pravidelný prelet teda púšťame papagája ráno alebo neskôr večer, keď teplota mierne klesne. Stále platí, že papagáje znesú nižšie a vyššie teploty ale neznesú prievan takže pred prievanom ich chránime.