Papagáj a rozprávanie

Veľa ľudí si kúpi veľkého papagája hlavne kvôli tomu aby rozprával a tak ich zabával. Treba ale spomenúť, že ak bude toto hlavný dôvod kúpy papagája, s najväčšou pravdepodobnosťou sa z papagája stane tzv.,,putovný papagáj,, - to znamená, že keď človek zistí čo všetko chov veľkého papagája prináša po čase sa rozhodne papagája predať. A väčšinou človek, ktorý si takéhoto papagáj kúpi má pramálo skúseností a vedomostí (o čom svedčí kúpa staršieho papagája na inzerát) takže bude papagáj odsúdený na ďalší predaj atď...čiže z toho vyplýva skutočne nešťastný a neplnohodnotný život. Samozrejme česť výnimkám – týmto chovateľom sa ospravedlňujeme.

Poďme si teda niečo bližšie povedať a rozprávaní. Existuje veľa zdrojov, kde tvrdia, že papagáj nerozpráva – len imituje zvuky a v prípade rozprávanie imituje ľudskú reč. Z vlastných chovateľských skúseností sme však proti týmto tvrdeniam. Po niekoľkoročných skúsenostiach s chovom ručne dokŕmených veľkých papagájov sme zaznamenali, že papagáj používa slová v presných súvislostiach a situáciách takže skutočne nemôže ísť o náhodu ale veľmi dobre rozumejú významu slov.

Sú druhy papagájov, ktoré majú nadanie lepšie rozprávať (napríklad žako) ale vždy je to maximálne individuálne a záleží od ,,osobnosti,, a nadaní daného jedinca a to bez ohľadu na druh. Už sme sa stretli aj s tým, že andulka ovládala mnoho slov a naopak žako imitoval len pískanie a zvuky. Práve z tohto dôvodu si nikdy nebudeme kupovať papagája kvôli rozprávaniu – nikdy nevieme na aké mláďa narazíme pretože jeho ,,osobnosť,, sa formuje až pribúdajúcimi mesiacmi.

Správnym prístupom a nazbieranými vedomosťami pred kúpou operenca sa veľký papagáj vždy naučí aspoň niekoľko slov. Je potrebné sa papagájovi venovať a veľa sa s ním rozprávať. Väčšinou neplatí, že slová je potrebné donekonečna opakovať lebo papagáj si aj tak vyberie slová, ktoré sa mu páčia. Bohužiaľ väčšinou sú to nadávky (niekedy cielene ale väčšinou neplánovane) lebo na tie človek dáva najväčšiu razanciu a vysloví ich s neprehliadnuteľne silnou emóciou a toto naši operenci skutočne môžu...

Neexistuje ani univerzálne pravidlo v akom veku papagáj začne rozprávať. Niektorí šikovnejší v pol roku ale väčšinou okolo 8-12 mesiacov. Samozrejme, že s rozprávaním úzko súvisia aj iné zvukové prejavy. Napríklad papagáj, ktorý veľa rozpráva nemá čas veľa kričať J. A práve o kriku a nespokojných susedoch si napíšeme nabudúce. Teším sa na Vás