BLÍŽIACE SA SVIATKY ALEBO ,,ČO S PAPAGÁJOM?,,

Pre tých z Vás, ktorí s papagájom pravidelne cestujú pravdepodobne táto téma nie je aktuálna a chceli by sme Vám zablahoželať, že máte túto problematiku zvládnutú.

Stále je, ale medzi nami veľa tých, čo sú v chove úplní nováčikovia alebo sa cestovaniu zatiaľ vyhýbajú a jedným z dôvodov je práve otázka ,,Čo s papagájom?,,.

V prvom rade si treba ujasniť čo je pre Vás a Vášho papagája lepšie. Zobrať papagája so sebou alebo mu zabezpečiť dočasné opatrovanie? Dôležité je zvážiť koľko kilometrov respektíve ako dlho budete cestovať a ako dlho sa na mieste určenia zdržíte. Keďže blížiace sa Veľkonočné sviatky sú predpokladom len na kratšie strávenú dovolenku alebo skôr predĺžený víkend radšej by sme Vám odporučili nechať papagája doma a zabezpečiť mu vhodnú starostlivosť. Vhodnou starostlivosťou máme na mysli, aby sa o neho staral v prvom rade človek, ktorého aspoň trochu pozná a zachoval režim kŕmenia. Samozrejme pravdepodobne sa tento čas bude musieť zaobísť bez vypúšťania z klietky. Ide ale o krátky čas a pokiaľ disponujete vhodnou klietkou nebude to problém. Určite je takéto riešenie lepšie ako vystavovať papagája stresu z cestovania. Navyše na dovolenkovom mieste by si tiež musel zvykať, v čase keby si pomaly zvykol by ste už boli na ceste domov. Plus počítajte s tým, že asi nebudete chcieť celý dovolenkový čas stráviť na izbe s papagájom.

Samozrejme ďalšou veľmi dôležitou premennou je druh papagája. Sú papagáje, ktoré zmeny znášajú horšie (napríklad žako), naopak niektoré papagáje by sa takémuto cestovateľskému zážitku veľmi potešili (amazoňan). Tiež ale záleží od konkrétneho papagája keďže každý je ,,individuálna osobnosť,,.

Pokiaľ Vám situácia neumožňuje nechať papagája doma (či už z dôvodu absencie dôveryhodnej osoby, ktorá by prevzala starostlivosť o Vášho miláčika alebo z dôvodu silnej citovej väzby a nemožnosti čo aj krátkodobého odlúčenia J ) potom Vám nezostane nič iné ako výlet zrušiť alebo podniknúť dovolenku s celou rodinou – vrátane operenej časti rodiny.

Na kratšie vzdialenosti Vám odporúčam z dôvodu bezpečnosti použiť na prepravu prepravku pre mačky . V tomto prípade treba dať pozor aby bola prepravka dostatočne zabezpečená pred útekom a pravidelne ju kontrolujte, nemusíme Vám pripomínať aké vedia byť papagáje vynaliezavé - všetky ponúkané prepravky nájdete tu . Na mieste určenia budete potrebovať dočasnú klietku. Tu Vám odporúčam cestovné klietky – môžete ich zároveň využiť na prepravu na väčšie vzdialenosti (keďže zabezpečia papagájovi dostatočný komfort) a tieto klietky slúžia aj na dočasný niekoľkodňový pobyt papagája (v prípade pravidelného vypúšťania na prelet aj 1-2 týždne). Z osvedčených prepravných klietok sú najlepšie Carry Me alebo Travellor.

Výhodou prenosky Carry Me a Travellor je, že je ju možné jednoducho pár ťahmi zložiť a teda Vám v aute nezaberie veľa miesta, navyše môžete vďaka tomu voliť aj vyššiu veľkosť a teda zabezpečiť papagájovi väčší priestor na pohyb. Travellor zase patrí k veľmi obľúbeným modelom, hlavne kvôli tomu že má bližšie ku klietke ako k prepravke. Zároveň v hornej časti je posed, kde môže papagáj tráviť čas keď je pustený.

V každom prípade prenosnú klietku určite využijete dlhodobo a je dobré mať takýto produkt k dispozícii. Nikdy neviete kedy budete chcieť alebo musieť vycestovať.

Nám už nezostáva nič iné len Vám zaželať veľa šťastných kilometrov a ešte viac vody J

Krásne Veľkonočné sviatky Vám zo srdca praje Raj Pre Papagáje