Papagáje a manikúra-pedikúra

Mnohí z nás majú problém s tým, že papagáj má ostré pazúriky – dá sa povedať, že namiesto pazúrov má ihly. Každé mláďa má ostré pazúriky ale časom a samozrejme správnou starostlivosťou sa ostré hroty zatupia.

Najdôležitejším receptom na zdravé nôžky a fit pazúriky je správna voľba bidiel. Pri kúpe klietky sú vždy dve možnosti:

  • Súčasťou balenia nie sú žiadne bidlá
  • Súčasťou balenia sú opracované hladké bidlá (prinajhoršom plastové)

Úplne v každom prípade je nutné tieto bidlá vymeniť a zariadiť klietku prírodnými konármi s kôrou. Papagáj bude s najväčšou pravdepodobnosťou kôru olupovať (toto správanie je žiaduce). Čím rýchlejšie sa mu podarí kôru ošúpať alebo čím rýchlejšie sa bidlo inak znehodnotí (zoschnutie, zašpinenie, iné poškodenie) tým častejšie je potrebné konáre obmieňať. Používajte konáre s rôznou hrúbkou, nech si papagáj môže sám voliť kde aktuálne sa mu najlepšie sedí, hrá, oddychuje. Aby fungovalo obrusovanie pazúrikov je potrebné aby bolo bidlo dostatočne hrubé – nohou ho nesmie celé oblapiť lebo tak hroty pazúrov nebudú v kontakte s kôrou bidla.

Pre staršie papagáje alebo papagáje, ktoré trpia artritídou potom zase odporúčame tenšie konáre (aby ich práve mohli celé oblapiť nohou a udržali tak lepšiu stabilitu), ktoré sa umiestňujú len do nižších častí klietky, aby aj pri eventuálnom páde papagája nedošlo k úrazu. Do klietky neumiestňujte zbytočne veľa bidiel. Majte na mysli, že po zavesení 1-2 hračiek by sa papagáj ešte mal kde hýbať. Na internete nájdete zoznam bezpečných drevín a rastlín pre papagáje. My to robíme tak, že používame len zaručene bezpečné drevo a to je napríklad baza (pozor jedná sa o mäkké drevo, papagáje ho milujú ale po ich intenzívnej práci Vám takéto bidlo vydrží prinajlepšom 1 týždeň) a veľmi obľúbené sú bidlá z ovocných drevín. Pri používaní bidiel z ovocných stromov si prosím dávajte pozor aby to boli divé voľno rastúce stromy (stromy nesmú byť chemicky ošetrované). Pred montážou bidla do klietky je vhodné bidlo poriadne vydrhnúť pod horúcou vodou (ideálne parou) ale nám sa osvedčilo pri čistení použitie dezinfekčného prostriedku F10 SC alebo F10 SC XD (nie je ho potrebné dodatočne oplachovať).

Aby sme zabezpečili papagájom dokonalé nôžky a chránili naše ruky pred škrabancami by sme v klietke jednoznačne mali mať minimálne jedno brúsne bidlo - brúsne pre papagáje a vtáky nájdete tu.

Opäť pri voľbe brúsneho bidla prispôsobujeme veľkosť podľa druhu papagája a bidlo umiestňujeme tam kde sa papagáj najčastejšie pohybuje – napríklad k miske s krmivom. Nemá totiž význam bidlo dávať na miesto, kde bude papagáj na ňom len sedieť, aby sme dosiahli obrusovanie pazúrikov musí sa papagáj na bidle pohybovať. Preto sa ako ďalší zaujímavý produkt javia práve hojdačky s brúsnym bidlom, keďže papagáj na nich udržiava balans a starostlivosť o pazúriky aj kožu na nôžkach je dokonale zabezpečená.