Správna starostlivosť o perie

Krásne lesklé zdravé perie je ozdobou a korunou krásy každého papagája. Správne alebo nesprávne stravovanie sa veľmi rýchlo prejaví na kvalite operenia. Preto základom krásneho peria je správna životospráva, podávanie kvalitného krmiva, veľa ovocia, zeleniny. Zároveň je vhodné v pravidelných intervaloch (napríklad na jar – t.j. po náročnom zimnom období ale hlavne v období preperovania) podávať multivitamínové preparáty podporujúce zdravé silné a krásne operenie. Nám sa veľa rokov ako najlepší produkt na perie osvedčil Muta-vit – je dostupný v práškovej forme alebo v kvapalnej forme. Vzhľadom na to, že prášok je tiež rozpustný vo vode je ideálna táto forma vitamínu – môžete si tak voliť či dáte vitamín do vody alebo na krmivo (z našich skúseností odporúčame vitamín zamiešať do menšieho množstva obľúbeného ovocia alebo iného krmiva).

Ďalšou vecou, ktorá môže kvalitu peria negatívne ovplyvniť je nedostatok slnečného žiarenia (v zmysle svetla). Papagáje nie je potrebné vystavovať slnku (dokonca je to nežiaduce), pokiaľ ale chováme papagáje vo vnútri, napríklad v tmavšej miestnosti alebo sa tento jav môže prejaviť po zimnom období keď všetci trpíme na nedostatok slnečného svitu. Stretli sme sa s tým, že toto vyústilo až do černenia peria. Tmavé čierne škvrny, ktoré sa začali rozširovať po perí a zmizli až po úplnom preperení a svietení špeciálnymi UVA-UVB žiarovkami. Majte na mysli, že účinok týchto žiaroviek je 2000-3000 hodín (približne 10 mesiacov), potom žiarovka síce svieti ale účinok UVB žiarenia rapídne klesá. Preto je potrebné poznačiť si približne dátum kedy ste začali touto žiarovkou svietiť a v určených termínoch ich pravidelne obmieňať.

Pre pekné perie je ideálne zabezpečiť dostatočnú vlhkosť vzduchu, nezabúdajme, že prirodzeným prostredím väčšiny papagájov sú dažďové pralesy kde sa vlhkosť vzduchu pohybuje na hranici 90%. Samozrejme, že v rámci našich možností takéto ideálne klimatické podmienky zabezpečiť nevieme ale môžeme to aspoň čiastočne nahradiť častým rosením alebo sprchovaním papagája (v letných mesiacoch pokojne aj denne). Prosím nezabúdajte, že na sprchovanie používajte odstátu vodu, ideálne na to učené produkty: Mutavit a Jungle Shower

Tak nech ste krásni a nech vám to všetkým dobre lieta J