Prečo práve papagáj a kde ho zohnať – časť 2.

 Ak padlo rozhodnutie a vy ste rozhodnutý pre nového opereného člena rodiny, je dôležité neunáhliť sa ohľadom miesta jeho kúpy. V prvom rade je dôležité papagája nekupovať v predajniach ani v žiadnych iných sieťach s chovateľskými potrebami. Je tomu tak hneď pre niekoľko objektívnych dôvodov:

  • Premrštená cena (v prípade, že je predajňa navyše platca DPH to môže byť až dvojnásobok ceny papagája)
  • Nekvalifikovaný personál (ktorý Vám len ťažko poradí a odporučí kvalitné kŕmenie, keď vo väčšine prípadov toto kŕmenie nie je súčasťou ich ponúkaného portfólia) – česť výnimkám
  • Neviete čím bol papagáj počas pobytu na predajni kŕmený (ale väčšinou je to nízko nákladové krmivo, keďže predajne majú na kŕmenie vlastných zvierat rozpočet a takýto spôsob kŕmenia sa potom môže prejaviť na psychickom aj fyzickom stave zvieraťa)
  • Nepoznáte aktuálny zdravotný stav papagája (bohužiaľ všeobecné veterinárne potvrdenia ani zďaleka nevypovedajú o zdravotnom stave)
  • Neznámy presný vek papagája
  • Pôvod papagája bez záruky (neviete od akého chovateľa pochádza, nevideli ste rodičov, neviete či a ako bol ručne dokŕmený)
  • A iné...

     Ku kúpe papagájov z predajní dochádza väčšinou ako ku spontánnemu nákupu:  ,,Tento je krásny, tohto chcem mať doma,,. Je to podobné ako keď idete hladný nakupovať potraviny.
Pritom takto môže dôjsť hneď ku niekoľkým nežiaducim efektom. Vy budete mať papagája, ktorý už s najväčšou pravdepodobnosťou má aspoň čiastočne sformovanú povahu takže návyky a hlavne zlozvyky, ktoré nemusia byť príjemné. Ďalší negatívny dopad vidíme potom na tom, že predajňa v dobrej viere vysokého odbytu čo najskôr zakúpi ďalšieho papagája – ktorý sa bude v klietke na predajni opäť trápiť. Používam skutočne silné slovo ,,trápiť,, hlavne z dôvodov, že personál často nevie ako sa má o tieto papagáje starať a pri starostlivosti o ďalšie zvieratá a chod predajne na toto ani nemá čas.
  Čiže aj snaha niektorých z nás vo forme nákupu takéhoto chudáka a jeho záchrana vedie len k odsúdeniu ďalšieho papagája na dlhý život na predajni pod umelým osvetlením a neutíchajúcou pozornosťou návštevníkov predajní, niekedy až takou intenzívnou že si papagáj nemôže oddýchnuť a začne byť k ľudskej pozornosti apatický alebo dokonca agresívny.

Takže úplne základné pravidlo pri kúpe papagája: PRIAMO Z CHOVATEĽOVÝCH RÚK.

  Ideálne je, keď sa Vám podarí získať kontakt na chovateľa na základe odporúčaní. Ďalšou možnosťou je prostredníctvom inzercie alebo kontaktom získaným na chovateľských stretnutiach, ktoré sa pravidelne organizujú vo vybraných mestách. Keď už máte chovateľa vybraného je veľmi dôležité dohodnúť si s ním pred kúpou stretnutie, aby ste si mohli pozrieť jeho chov, ideálne rodičov mláďaťa. Veľkou výhodou je, ak by Vám ukázal aj mláďatá, ktoré ručne dokrmuje. Mláďatá by mali byť krotké, t.j. nesmú sa báť rúk, nechať sa hladkať. Čistota v chove by mala byť samozrejmosťou, i keď u niektorých väčších chovateľov je tento stav pomerne náročné dosiahnuť. Určite si všímajte čím sú papagáje – hlavne rodičia kŕmení. Ja osobne si zbežne skontrolujem misky – mali by byť čisté, vtáky musia mať zabezpečený prísun k čistej pitnej vode. Aby som si utvorila objektívnejší obraz o kŕmení, zvyknem skontrolovať dno klietky – zvyšky ovocia, zeleniny prípade granúl.

  Pokiaľ chovateľ odmieta stretnutie pred predajom papagája je to určite podozrivé. Samozrejme veľa chovateľov má v chovoch vzácne druhy papagájov a neradi vidia ,,votrelcov,, vo svojich chovoch či už vzhľadom na eventuálne zavlečenie rôznych chorôb respektíve udržanie chovateľského tajomstva.   V podstate ste stále len potencionálny kupca a chovateľ nemá istotu, či sa obchod skutočne zrealizuje alebo ste len na návšteve v operenej zoo. Ideálnym ústupkom je poskytnúť chovateľovi peňažnú zálohu aby ste dali najavo, že o kúpu jeho papagája máte reálny záujem.

  Solídnejší chovatelia Vám môžu dať nahliadnuť aj výsledky rôznych dostupných vyšetrení ich papagájov, čím demonštrujú čistotu a zdravotný stav chovu.

Ešte musím poznamenať, aby ste si dávali pozor na kúpu papagája od rôznych priekupníkov. V podstate ide o to, že človek kúpi papagája od chovateľa a ponúka ho na ďalší predaj s cieľom zisku. Bohužiaľ zisk je najdôležitejšou a často jedinou motiváciou takých ľudí. Vy sa opäť dostanete do situácie, že nemáte vôbec poňatie o pôvode papagája.

Pokračovanie článku nabudúce :-)