Šklbanie a poškodzovanie peria

Šklbanie peria je problém, ktorý sa objavuje veľmi často. Niektoré papagáje majú na toto istú predispozíciu (napríklad žako, kakadu biely, eklektus ,veľké ary – ararauna, ara zelenokrídla,...). Dobrá správa je, že na trhu existuje niekoľko preparátov, ktoré majú odstrániť tento problém. Zlá správa je, že tieto preparáty fungujú len málokedy. To ale neznamená, že je zbytočné ich skúšať. Nežiaduce a nesprávne je nechať tento stav tak a čakať, že sa to napraví samé.

V prvom rade je potrebné vylúčiť fyziologické príčiny šklbania peria. To znamená je potrebné vylúčiť parazity, ideálne je zistiť aktuálny zdravotný stav papagája- z krvného obrazu je vhodné zistiť stav pečene. Ak má papagáj nevhodnú stravu (napríklad ak je chovaný výlučne slnečnicovými semienkami – z toho čierna slnečnica je najhoršia), s vysokou pravdepodobnosťou dôjde k poškodeniu pečene čo sa môže prejaviť nadmernou tvorbou prachového peria. Toto spôsobí papagájovi svrbenie a preto si môže začať poškodzovať a trhať perie. Vhodné je tiež urobiť testy na cirkovirózu (PBFD), kedy tiež dochádza k abnormalitám na operení papagája.

Vo väčšine prípadov je však papagáj po zdravotnej stránke úplne v poriadku a poškodzovanie peria je čisto psychický problém. Práve preto sa tento problém vyskytuje u niektorých druhov viac ako u iných. Napríklad žako je veľmi konzervatívny papagáj, ktorý ťažko znáša akékoľvek zmeny (samozrejme česť výnimkám). Preto keď v jeho živote dôjde k nejakému podnetu, ktorému my vôbec nemusíme prikladať význam (preto nevieme často spúšťač identifikovať), môže to s jeho psychikou tak zamávať, že si začne trhať perie. U každého papagája sa poškodzovanie peria prejavuje inak. Niektoré si začnú vytrhávať len prachové perie (sivá podsada pod perím), niektorí si odcvakávajú letky, iní si úplne vytrhnú letky a perie, ďalší sa šklbú len na hrudi, sú prípady keď si papagáj perie nevytrhne ale si ho len tak oduševnene čistí, že je perie rozstrapkané a papagáj pôsobí celkovým neupraveným dojmom.  Už sme sa ale stretli aj s ťažkými stavmi keď je papagáj úplne ošklbaný a zostáva mu perie len na hlave (kam si nedočiahne). Potom to môže vyústiť až do takého spôsobu sebadeštrukcie, ktorá môže byť pre papagája fatálna.

Takže úvod by sme mali. Teraz často kladená otázka: ,,Čo s tým?,,.

V prvom rade si treba uvedomiť, že na začiatku je nejaký spúšťač. Napríklad:

  • Obľúbený člen domácnosti je istý čas mimo domu
  • Zmena v režime papagája
  • Nové predmety alebo veci v domácnosti, z ktorých má papagáj stres
  • Absencia partnera (na začiatku pociťované hlavne v období toku a hniezdenia)
  • Prvé preperovanie (pokiaľ je vzduch príliš suchý a papagája často nesprchujete, dochádza k svrbeniu a nepríjemným pocitom – môže vyústiť do trhania peria)
  • Žiarlenie (napríklad na dieťa, psa,.. akéhokoľvek nového člena domácnosti)
  • A iné...

Keď prestane podnet, ktorý šklbanie spustil na papagája pôsobiť môže v ojedinelých prípadoch dôjsť k zastaveniu trhania peria. Väčšinou ale tento stav pokračuje (často sa zhoršuje) a to hlavne kvôli tomu, že sa z tohto stáva zlozvyk. Prirovnali by sme to k ohrýzaniu nechtov u ľudí – tiež je to zlozvyk, ktorého sa ľudia majú veľký problém zbaviť.

Z uvedeného vyplýva, že čím dlhšie budeme otáľať z riešením tohto problému resp. čím dlhšie sa nám tento problém nebude dariť stabilizovať, tým hlbšie sa tento zlozvyk zakorení. Je to teda zároveň boj s časom.

Pár odporúčaní z našej strany:

  • Zabavte ho (čím menej času bude mať na seba, tým menej sa bude šklbať) : konáre s kôrou, hračky, aktívne hračky (s odmenou vo vnútri) a iné...
    Hračky nájdete na našej stránke tu
  • Časté rosenie (sprchovanie) – mokré perie im nechutí a zabezpečíte tak zmiernenie svrbenia a vysúšania pokožky – POZOR – používať odstátu vodu bez chlóru (ten práve pôsobí negatívne a problém zhoršuje). Ideálne je používať prípravky na to určené napr. s aloe vera:
    Jungle Shower alebo Vitamín pomáhajúci preperovanie 
  •  Zadováženie partnera (ak už na začiatku viete, že do papagája nebudete môcť investovať 90% svojho voľného času, rozmýšľajte čo najskôr nad opereným partnerom – skôr ako budete musieť problém šklbania riešiť)
  • Zlepšenie jedálnička – obmedzenie slnečnice a zmesí zrnín, viac ovocia (pozor na citrusové plody), zeleniny a podávanie palmového oleja formu granulovaného krmiva so zvýšeným obsahom palmového oleja Harrisson power treats  alebo podávaním čistého palmového oleja Avifood Palmový olej 100ml

Zo všetkých prípravkov na trhu nám z našich skúseností vychádza najlepšie práve sprej s aloe vera a palmový olej. Neodporúčame podávanie palmových orieškov, nakoľko tieto sa musia zmrazovať a na ceste k zákazníkovi nikto nevie koľko krát boli rozmrazené a opäť zmrazené a tým ľahko podliehajú skaze.

Na záver ešte jedna prosba. Ak sa vám aj nepodarí problém šklbania peria vyriešiť neznamená to, že Váš papagáj je smutný a nešťastný. Prosíme nepokúšajte sa ho zbaviť predajom alebo darovaním do iných rúk len kvôli tomu, že nemá perie alebo ho má v horšej kvalite. Jedná sa o estetický problém. Koľkí z nás sú plešatí? Alebo majú iné problémy s výzorom? Bude nás preto spoločnosť odsúvať na vedľajšiu koľaj?

Ak aj máte ,,šklbača,, stále je to VÁŠ milovaný papagáj, ktorý patrí do vašej rodiny J.  

Keďže sme v tomto článku spomenuli problematiku vhodného kŕmenia, ktorá môže mať dosah aj na takého prejavy správania sa papagája, pokúsime sa túto tému rozobrať v ďalšom článku.

Už sa tešíme...