Tipy a návrhy ako zvládnuť ,,párovanie,,

Pracovne si prvého papagája nazvime Oskar a druhého Pipo.

V prvom rade si v zásade odporúčame zaobstarať papagáje rovnakého druhu. Mnohí z nás to chcú mať v klietke ,,pestrejšie,, a preto rozmýšľajú nad rôznymi druhmi. Nie je to ale dobré, lebo jednotlivé druhy sa vyznačujú nejakými základnými povahovými črtami a navyše mali by ste veľký problém vytvoriť jedálniček, ktorý by vyhovoval rôznym druhom papagájov (napríklad amazoňany potrebujú diétnejšiu stravu, ara naopak bude potrebovať kŕmenie s vyššou energetickou hodnotou).

Pri párovaní sú dve cesty. Jednoduchšia cesta je zaobstarať si hneď na začiatku veľkú klietku a rovno 2 mláďatá. Druhá možnosť je doviezť už k udomácnenému papagájovi (Oskarovi) partnera (Pipa) – táto cesta je komplikovanejšia ale má o to väčšie čaro a skutočne ju odporúčame.

Odporúčame ju z toho dôvodu, že Oskar si už zvykol na vás, váš denný režim. Pipo ho bude akceptovať a všetko po ňom opakovať. Ideálny čas na párovanie je, keď Oskar cca 1,5-2 roky. Vtedy sa ešte nejedná o dospelého jedinca, takže obdobie toku nie je také silné a neprejavuje sa u neho veľká agresivita (známa napríklad u amazoňanov). Pipo by potom mal byť mláďa. Keď Pipo odrastie nebude medzi nimi veľký vekový rozdiel ale mláďa je ešte čistá nepopísaná tabuľa a veľmi ľahko si zvykne na novú rodinu, nový režim, nový kŕdeľ. Ak by ste kúpili druhého papagája staršieho, už by mal isté návyky a zlozvyky, ktoré by mohli celý proces párovania skomplikovať.

Keď donesiete Pipa domov umiestnite ho do prepravnej klietky alebo pripravenej druhej klietky cca 2-3 metre od Oskarovej klietky. Nezabúdajte, že celé teritórium je Oskarove a Pipa nesmiete uprednostňovať. Oskar nesmie mať pocit, že je odsúvaný na vedľajšiu koľaj, mohol by začať žiarliť alebo hrať urazeného. Celkový denný režim domácnosti teda musí fungovať úplne rovnako ako do Pipovho príchodu. Pipovu klietku budete postupne približovať k Oskarovej až sa po niekoľkých dňoch dostanete do fázy, že budú jednotlivé klietky úplne pri sebe – mreža na mreži. Tak sa k sebe môžu papagáje dostať a skúmať sa – naopak, keď budú chcieť mať kľud, každý si môže odliezť do pokoja svojej klietky. Keď si papagáje zvyknú – garantujeme vám, že tento stav spoznáte- môžete ich začať púšťať na spoločný prelet. Posledná fáza potom je umiestnenie do jednej klietky. Upozorňujeme, že ideálny stav je nová veľká klietka, s novými hračkami, novými bidlami. Pokiaľ to s finančného alebo priestorového hľadiska nie je možné, aspoň Oskarovu klietku celú na novo zariaďte.

Pre Váš pocit istoty si môžete zaobstarať kameru a v čase vašej neprítomnosti papagáje kontrolovať. Hlavne žakovia zvyknú nehrať fér – pred vami sa budú tváriť ako si veľmi lezú na nervy a klbčiť sa a keď nie ste doma budú sa túliť a preberať si pierka. Prosím nezabudnite, že ak aj medzi papagájmi dôjde k menším hádkam a konfliktom, je to úplne normálne – pokiaľ netečie krv je všetko ok, sily sú vyrovnané, obidvaja majú rovnaké zobáky, nechajte ich nech si hádku vyriešia sami. Stanovia si tak vo svojom mini kŕdli hierarchiu a bude im to potom v ich vzťahu klapať.

A môžete nám veriť nie je krajší pohľad ako na dve našuchorené operené guličky, ktoré sa k sebe túlia.