Transport - preprava papagája

Tento článok sa týka všetkých tých, čo si idú pre svojho papagája k chovateľovi ale aj tých, ktorí hľadajú optimálny spôsob presunu svojho papagája.

Cieľom pri prevoze je vždy snažiť sa minimalizovať stres ale hlavne zaistiť maximálnu možnú mieru bezpečnosti. Je rozdiel, či prepravujete papagája na kratšie vzdialenosti (do 1 hod) alebo na dlhšie. Na kratšie vzdialenosti sa mi najviac osvedčila plastová prenoska. Pozor, ale nie všetky prenosky sú na prepravu papagájov vhodné. Dôležité je všímať si konštrukciu a hlavne predné dvierka, vrátane spôsobu zatvárania. Dajte si pozor na plastové zatváranie, ktoré môže šikovný zobák väčších papagájov po 30 minútach jazdy úplne rozhrýzť a máte utečenca (asi nikto z nás by sa netešil keby mu počas jazdy autom začal po aute pobehovať a poletovať papagáj).

Optimálna plastová prenoska na prevoz papagája na kratšie vzdialenosti by mala vyzerať takto:

 

Na dlhšie vzdialenosti odporúčam špeciálne prepravné klietky pre papagáje:

  • ·       TRAVELLOR alebo TRAVEL-CAGE– prenosné klietky carry me je možné jednoducho zložiť pár ťahmi a pohodlne uskladniť.

 Tieto prepravné klietky sú vhodné, lebo v nich viete papagájovi zabezpečiť počas dlhšej cesty dostatočný komfort – priestor, misky na vodu, krmivo (pri preprave je ideálne namiesto vody, podávať šťavnaté ovocie – hrozno, melón,..). Zároveň takúto prenosnú klietku môžete použiť ako dočasné ubytovanie pre papagája v prípade dovolenky.

Pri voľbe spôsobu prepravy sa vždy riaďte správaním a pocitmi Vášho operenca. Ak si idete po mláďa k chovateľovi, používajte plastovú prenosku – tento spôsob je vždy vhodnejší aj ak papagáj ťažko znáša cestovanie – jedná sa totiž o bezpečný spôsob prepravy (aj keď papagáj pod stresom máva krídlami alebo podlieha hystérii, nemôže sa tu doudierať alebo si ublížiť. Česť výnimkám – už som sa stretla aj s tým, že si papagáj zlomil pero v plastovej prenoske. Ak je papagáj v strese, odporúčam prenosku prekryť tmavou plachtou – čo najviac zatemniť.

Naopak niektoré papagáje sa z cestovania tešia, potrebujú všetko vidieť a komunikovať s okolím (veľmi obvyklé napríklad u amazoňanov – tie potrebujú byť vždy tam kde sa niečo deje) – vtedy je zase vhodná prenosná klietka (nech majú super výhľad a všetko pod kontrolou).

Vždy myslite na to, že prenoska by mala patriť k Vašej základnej výbave. Nikdy neviete kedy budete musieť akútne vycestovať (nedajbože k veterinárovi) a ,,šťastie praje pripraveným,, :-).