Papagáj a režim

Ak Vám spolunažívanie s Vašim operencom úplne vyhovuje a všetko funguje ako si predstavujete, tak tieto riadky pre Vás nie sú určené. Ak ale stále hľadáte optimálne rozvrhnutie denného režimu a aktuálne nie ste spokojný s tým ako to u Vás funguje a chceli by ste poradiť, možno Vám týmto článkom pomôžem.

Veľa ľudí robí v prvom rade chybu v tom, že keď si domov privezú papagája, chcú aby bol neustále pustený. Áno pre papagája je to jednoznačne ideálny stav, ale prvotná radosť a nadšenie z nového opereného člena rodiny časom opadnú a z odstupom času budete papagája púšťať z klietky na menej času alebo len sporadicky. A práve toto spôsobí stav, že papagáj bude smutný, nešťastný, frustrovaný, dokonca sa môže začať šklbať – jednoducho na novú situáciu v dennom režime a v domácnosti, ktorá sa pre neho vyvinula nepriaznivým smerom, si bude veľmi ťažko zvykať. Preto nepodceňte tak dôležitú vec ako nastavenie denného režimu už v začiatku Vašej ,,chovateľsko-mazlíčkarskej,, praxe.

Ideálne je keď budete papagája púšťať denne na prelet na 1-3 hodiny. Vždy podľa Vašich možností a počítajte s tým, že Vaša situácia sa môže o niekoľko rokov zmeniť a papagáj môže trpieť. Ak ho budete napríklad teraz púšťať z klietky na pol dňa lebo pracujete z domu, v budúcnosti môžete zmeniť zamestnanie a niektoré papagáje sa s tým nemusia vyrovnať.

Čas na vypustenie a prelet je ideálny vtedy keď ste v kľude, máte čas. Určite nikdy predtým ako sa niekam chystáte – z vlastných skúseností som na to prišla metódou ,,pokus-omyl,,. V zásade keď ste v najväčšej časovej tiesni a potrebujete tých operených diablov nahnať späť do klietky, oni budú zdrhať a smiať sa Vám do tváre.

Pagagája nenechávajte na jedno ,,venčenie,, príliš dlho mimo klietky – väčšinou začne robiť zlobu a neplechu. 

Cieľom pri preletoch je LIETANIE a vzájomná interakcia a budovanie (upevňovanie) vzťahov s majiteľom, nie ohrýzanie dverí, zárubne a izbových rastlín. Takže keď moje papagáje ohrýzajú garnižu putujú pekne domov za mreže.

Nastavením vhodného ZDRAVÉHO času stráveného mimo klietky paradoxne docielite, že papagáj bude brať klietku ako domov a útočisko. Ak ho budete nepretržite alebo väčšinu času držať mimo klietky, bude jeho teritórium Váš byt a klietka len dočasné väzenie – kde bude trpieť a bude chcieť byť neustále von (a naši sladkí operenci si to vedia dostatočne nahlas presadzovať). Toto všetko je samozrejme za predpokladu, že ste sa riadili mojimi článkami o tom aká by mala byť vhodná klietka pre papagája a ako by mala byť zariadená.

TIP: ak máte problém papagája dostať do klietky lebo sa Vám rozbláznil alebo len tak lebo Vám robí naschvál (čo oni radi), odporúčam tak 1-2 hodiny pred vypustením na prelet odobrať z klietky misky s krmivom. Zabezpečíte tak, že papagáj po prelete pôjde veľmi rád za večerou do klietky. (v súvislosti s týmto, neodporúčam podávať kŕmenie mimo klietky – klietka je domov, útočisko, spálňa, jedáleň – proste všetko v jednom a potrebujeme aby mal papagáj svoju klietku rád).