Ako vybrať vhodnú klietku časť 1.

Touto otázkou by sme sa mali zaoberať s dostatočným časom pred kúpou papagája. Kúpa papagája by nemalo byť impulzívne rozhodnutie ale vec, ktorú si dobre premyslíme, naplánujeme a pripravíme sa na ňu. Veľa ľudí si myslí, že papagájovi stačí akákoľvek klietka, často aj rozmerovo nevyhovujúca a mnohí si to ospravedlnia tým, že papagáj bude aj tak väčšinu času pustený. Je treba si uvedomiť, že klietka je pre papagáje domov a útočisko – papagáj by sa mal teda do nej rád vracať a nebrať ju ako väzenie. Preto je dôležité venovať problematike výberu vhodnej klietky dostatočnú pozornosť.

Tiež neodporúčam aby bol papagáj väčšinu dňa pustený. Nezabudnime, že papagáj je dlhoveký spoločník a určite nebudeme mať stále príležitosť mať ho voľne pusteného. Nevieme, aká bude situácie o 5-10 rokov (niekedy aj niekoľko mesiacov po kúpe papagája). Naše nadšenie opadne, môžeme byť pracovne zaneprázdnení, dospievajúci papagáj môže byť agresívny a útočiť na niektorých členov rodiny – jednoducho je tu veľa aspektov, ktoré môžu naše počiatočné plány nechať papagájovi neustálu voľnosť mimo klietky od základov zmeniť. Papagáj si potom bude veľmi ťažko zvykať, že odrazu musí byť zatvorený a vtedy sa klietka naozaj stane väzením. Preto od prvých dní s Vašim operencom stanovte pevný režim, ktorý budete vedieť dodržiavať. Na prelet a pobyt vo Vašej blízkosti úplne postačia 2 hodinky denne (niekedy aj menej) – samozrejme pokiaľ ste vybrali vhodnú klietku.

Základnou prioritou pri výbere klietky je veľkosť. Samozrejme, že vhodná veľkosť klietky sa bude prispôsobovať vzhľadom na veľkosť, druh papagája a počet papagájov. V zásade si zapamätajte, že platí základné pravidlo a to ,,žiadna klietka nie je dosť veľká,, .  Rozumiem, že kúpa veľkej klietky je finančne náročná (cena papagája je približne zhodná s cenou klietky aká je pre neho vhodná) ale chov takéhoto exotického zvieraťa nie je finančne nenáročný takže si treba uvedomiť svoje limity a myslieť na šťastie operenca – jednoduché: ak je to pre mňa finančne náročné, radšej si kúpim menšieho papagája alebo počkám a kúpim papagája neskôr. Ak by ste mali Vy možnosť voľby, či sa nasťahujete do 20m2 garsónky alebo do 200m2 vily asi sa nemusím pýtať čo by ste si zvolili. U papagájov je to v menšom meradle v postate to isté. Platí tu jednoduchá rovnica: čím väčší životný priestor tým šťastnejší, spokojnejší a plnohodnotný život. Predsa je to len život v zajatí – tak nech je šťastný a luxusný J.

Pre 1 žaka, amazoňana (modročelého  a menšie druhy), kakadu ružový apod. odporúčam minimálne Haciendu Dome, ideálna klietka pre takéhoto papagája je ale Castell Dome resp. Castell Play.

Pre eklektusy, amazoňany žtokrké, kakadu žltolíci,  menšie druhy ár (marakána, žltorkrká, červenouchá a pod) odporúčam minimálne Castell Dome, ale ideálna je klietka Grande Castell 

Pre veľké druhy ár a veľké kakadu (ara ararauna, ara zelenokrídla, arakanga, kakadu biely, kakadu molucký a pod.) odporúčam minimálne Grande Castell ale ideálne sú dvojklietky, ktoré sa dajú vybratím predeľovacej mreže upraviť na jednu veľkú klietku: Los Angeles - klietky pre veľké papagáje nájdete tu. . Arkansas II je najväčšia dostupná klietka, ktorú je možné ešte upravovať – zväčšovať o ďalšie diely (1x1m). V tejto klietke pár amazoňanov prípadne žakov môže bez problémov hniezdiť. Je tu dostatok miesta na kmeňovú búdku aj na príležitostný prelet (pri vhodnom umiestení bidiel).

Niektoré modely klietok sa vyrábajú v dvoch prevedniach – DOME a PLAY (Finca, Hacienda, Castell). Dome je kupolová verzia a Play má navrchu ihrisko. Veľa ľudí si chce kúpiť klietku z ihriskom v domnienke, že papagáj sa bude mať kde hrať. Pri voľbe takejto klietky ale ide skôr o to, či uprednostňujete oblé tvary klietok alebo hranaté. Z vlastných skúseností sa mi osobne viac osvedčili DOME verzie klietok (nad hlavnými dverami majú kupolovitú hornú časť klietky, ktorá je ešte vybavená malými padacími dvierkami kde papagáje radi sedávajú). Čo sa týka ihriskových (PLAY) verzií tie skôr odporúčam, keď ste priestorovo natoľko limitovaný, že nemáte kde vytýčiť miesto na hranie. Keď je papagáj vypustený z klietky aj tak bude väčšinu času tráviť s Vami a dá sa tento problém vyriešiť prenosnými stojanmi.

Keďže je toho pomerne dosť, v ďalšom článku sa budem venovať ostatným parametrom, ktoré si treba pri kúpe klietky všímať.