Choroba a papagáj

Rozhodla som sa načať túto tému pretože mnohí z nás netušia kedy je papagáj chorý, aké sú najčastejšie príznaky, ako postupovať a na koho sa obrátiť.

V prvom rade je potrebné spomenúť, že pri ochorení papagája musíme postupovať rýchlo a bezodkladne tento problém riešiť. Papagáje majú totiž 21x rýchlejší metabolizmus ako my takže vážnejšie ochorenie môže veľmi rýchlo skončiť fatálne – úhynom papagája a to väčšinou tak, že ani nestihneme zareagovať. Ďalší problém s ktorým sa stretávame je, že papagáje majú od prírody zakódované maskovanie akejkoľvek slabosti a ochorenia. Vyplýva to z toho, že v prírode sa nevedia pred predátormi prirodzene brániť a preto musia skrývať akúkoľvek slabosť. Keď už je papagáj natoľko oslabený, že nedokáže svoj problém kryť už býva väčšinou neskoro.

Východiskovým bodom aby ste dokázali identifikovať, že má Váš papagáj zdravotný problém je predpoklad, že ho dobre poznáte. To znamená, že si všimnete zmeny v jeho správaní. Papagáj môže kýchať, môže mať výtok z nosa, zmenu trusu, pri vážnejšom stave je apatický – nehrá sa, odmieta potravu, je tichý, väčšinu času spí – pozor tento stav môže byť aj tesne pre uhynutím. Pri zmene trusu nemusí ísť zákonite je prejav ochorenia. Často sa stretávam s tým, že papagáj podľa majiteľa hnačkuje ale spoločnými silami sme sa dopátrali k tomu, že mu len často podával jablko – prekysľuje organizmus a môže spôsobiť vodnatý trus ako aj iné druhy ovocia (napríklad hruška, hrozno,..). Ovocie, zeleninu preto často striedajte. Ak si nie ste istí odporúčam deň kŕmiť len zrnom a granulami – ak bol trus vodnatý v dôsledku stravy bude po tejto diéte zase ako má byť. Papagáje chované v interiéri PREVENTÍVNE NEODČERVUJEME nakoľko nemajú ako prísť do styku so zdrojom kontaminácie. Ak si nie ste istí, odobere sa do sáčku vzorka trusu a odnesie sa veterinárovi na rozbor (koprológiu). Len ak je koprológia pozitívna nasadia sa odčervovacie prípravky. Je dôležité si uvedomiť, že tieto lieky veľmi zaťažujú pečeň preto ich V ZÁSADE NEPODÁVAME PREVENTÍVNE. Iné je keď chováte papagája vo vonkajšej voliére – aj vtedy ale pred odčervením odporúčam dať trus na rozbor.

U papagájov sa vyskytujú aj bežné (menej závažné) vírusové respiračné ochorenie (nádcha, chrípka,..), ktorými môžeme papagáje nakaziť aj my. Vtedy je akékoľvek podávanie antibiotík kontraproduktívne a môže naopak zaťažiť metabolizmus papagája. Pokiaľ je viditeľný výtok z nosa, vezmeme výter na sterilnú tyčinku (dostanete je u Vášho veterinára – ideálne je mať sterilné tyčinky, prípadne skúmavky pripravené pre prípad potreby doma v lekárničke – pozor nutné pravidelne obmieňať keďže majú tiež istú dobu použiteľnosti). Ak môžete alebo viete s papagájom manipulovať odporúčam ešte samostatne spraviť aj výter z choany (zo zadnej časti zobáka – z podnebia). Ak výsledky budú pozitívne tak až potom je vhodné nasadiť antibiotickú liečbu (súčasťou výsledku je aj citlivosť na antibiotiká – zisťuje sa, aké lieky na baktérie zaberú).

Ak papagája liečite antibiotikami nezabudnite podávať probiotiká a prebiotiká súčasne Oro-digest a Probi-Zyme od Versele-Laga Prebiotiká (fruktooligosacharidy sú kŕmnou pôdou pre probiotiká a zabezpečia im tak správne a účinné fungovanie). Probiotiká a prebiotiká podávajte počas aj 1-2 týždne po skončení antibiotickej liečby. Zároveň ich odporúčam dávať aj ak papagáj nie je liečený antibiotikami nakoľko sú veľmi prospešné pre organizmus a celkový imunitný systém. Dokonca ich môžete dávať ako prevenciu počas roka (1-2 týždňové kúry napríklad na jar po zimnom období, počas zvýšenej záťaže, mláďatám a pod...).

Niektoré papagáje sú nachylnejšie na plešnové ochorenia dýchacích ciest. Veľmi rozšíreným zdrojom sú oriešky. Preto odporúčam orechy papagájom radšej nepodávať – minimálne určite vylúčiť burské orechy v škrupine. Ochorenie ako napríklad aspergilóza sa potom bude s papagájom ťahať po celý zvyšok jeho života takže určite nejde o banálny problém.

Najrozumnejšou cestou je snažiť sa minimalizovať riziko ochorenia papagája tým, že sa budeme snažiť zabezpečiť jeho optimálny zdravotný stav – teda prevenciou. Správne kŕmenie, životospráva, správna celková starostlivosť a zároveň naša informovanosť nám pomôžu vyvarovať sa podobným problémom a pokiaľ sa už problém vyskytne tak verím, že aj tieto články vám pomôžu správe a rýchlo reagovať.