Bidlá základná výbava klietok a voliér

V článkoch týkajúcich sa klietok a optimálnej starostlivosti o pazúriky som sa venovala aj problematike vhodnej voľby bidiel. Keďže sa jedná o veľmi dôležitú vec, ktorá zabezpečí papagájovi komfort, kondíciu aj zábavu, mali by sme výberu bidiel venovať veľkú pozornosť.

Budem sa opakovať keď napíšem, že všetky bidlá, ktoré sú štandardne dodávané ku klietkam nie sú vhodné. Slúžia len ako chvíľkové dočasné riešenie kým klietku nevybavíte poriadnymi konármi.

Používajte len drevo, ktoré je zdraviu neškodlivé – ideálne napríklad z ovocných stromov (nesmú byť chemicky ošetrené) alebo baza, borovica,... Na internete nájdete niekoľko zdrojov obsahujúcich zoznam neškodlivých a jedovatých drevín. Bohužiaľ tieto zdroje sa nie vždy zhodujú, preto moja rada znie používať len také drevo, kde máte 100%-tnú istotu, že papagájovi neuškodí (preto som napísala pár mnou osvedčených tipov, ktoré roky používam pre moje papagáje).

Papagáj sa s bidlom zabaví – ohrýzanie kôry a zároveň sa mu budú obrusovať pazúriky prirodzenou cestou. Pred prvým umiestnením do klietky je ideálne bidlo sterilizovať horúcou parou alebo použitím nezávadnej dezinfekcie – ideálna je veterinárna dezinfekcia F10 SC (F10 SCXD).  

Do klietky neumiestňujte zbytočne veľa bidiel. Ideálne je ich počet prispôsobiť veľkosti klietky. Jedno hlavné bidlo by malo byť umiestnené pri miskách s kŕmením. Ďalšie bidlo dajte o poschodie vyššie a jedno najvrchnejšie bidlo by malo slúžiť na spanie, keďže papagáj bude vždy spať vo vrchnej časti klietky. Klietku môžete vybaviť ešte brúsnym bidlom, ktoré bude doplnkovo slúžiť na obrusovanie pazúrov. Umiestnite ho k miske s krmivom. Brúsne bidlo plní svoj účel len v tom prípade, ak je vhodne umiestnené, čiže tam kde sa papagáj často zdržiava a pohybuje. Ak by slúžilo ako napríklad náhrada ,,spacieho bidla,, , bude na ňom papagáj len sedieť a nebude tak dochádzať k obrusovaniu. Ideálnou alternatívou sú potom rôzne hojdačky s brúsnym bidlom. Pri hojdaní musí papagáj vyrovnávať rovnováhu, uvoľňovať a stískať prsty na nohách a pri tomto pohybe dochádza k vhodnej starostlivosti o pokožku nôh a pazúriky.

Kompletnú ponuku bidiel nájdete tu

 Treba si dávať pozor na hrúbku bidiel – vždy je nutné vyberať čo najhrubšie podľa veľkosti nohy papagája. Ak obopne prstami celý obvod, stráca bidlo svoj význam lebo hroty pazúrikov nie sú v kontakte s brúsnou plochou.

Tí zručnejší z nás, môžu pre papagáje vyrobiť hojdačku alebo hrazdu – stačí hrubší konár a sisalové alebo bavlnené lano. Fantázii sa medze nekladú. 

Nezabúdajte, že bidlá treba pravidelne obmieňať. Toto je také menšie úskalie hlavne pre nás lenivejších ale čo by sme neurobili pre spokojný život našich miláčikov. Papagájom najviac chutia čerstvé konáre takže sa neoplatí pripravovať si konáre do zásoby – po prvé papagájovi nebudú chutiť tak ako čerstvé a po druhé po dlhšej dobe zoschnú a nemusia v klietke dobre sedieť. Takže vždy odporúčam čerstvé konáre. Hlavne pravidelne meniť – keď je totiž kôra z konárov  olúpaná úplne stráca význam vaša snaha o zdravé vybavenie klietky.