Odčervovanie - Áno alebo nie?

Aby som Vám mohla odôvodniť prečo neodčervovať musím najskôr zhrnúť ako pôsobia odčervovacie prípravky. Jedná sa o pasty, tablety, kvapky, ktoré pôsobia v organizme niekoľko hodín a zabijú aktuálne živé parazity, ktoré sa v tráviacom trakte nachádzajú.

Väčšina týchto prípravkov pôsobí len na živé parazity takže ďalšie vývojové štádiá, ktoré sa v napadnutom organizme zákonite nachádzajú (ako napríklad vajíčka, larvy) zostanú pred prípravkom chránené. Ďalšie živé parazity sa tak po vyliahnutí vyskytnú v tráviacom trakte napríklad po 1-2 týždňoch (niekedy skôr) – vtedy už ale použitý odčervovací prípravok dávno neúčinkuje a aby sme sa parazitov zbavili, museli by sme vtáky opäť odčerviť.  Preto pokiaľ sa potvrdí napadnutie parazitmi používajú sa vybraté antiparazitiká vo vlnách (2 – 3 x po sebe).

Teraz odpoveď na otázku či odčervovať. URČITE NIE. A to nie platí pre preventívne odčervenie. Vy sa asi tiež neodčervujete (len tak pre istotu). Navyše papagáj chovaný doma nemá kde prísť do kontaktu so zdrojom kontaminácie takže sa nemá kde nakaziť a podobnými prípravkami len zaťažíte jeho pečeň (počítajte váhu papagája a porovnajte s váhou napríklad psa, ktorému sa takéto prípravky bežne podávajú – vzhľadom na váhu je to skutočne neadekvátne zaťaženie organizmu). Chovatelia, ktorí držia vtáky vo vonkajších voliérach a papagáje sa tak eventuálne môžu nakaziť (kontakt s pôdou, s voľne žijúcimi vtákmi a pod..) pravidelne odčervujú.

Správny postup je ale taký, že sa vzorka trusu pošle na koprológiu (vyšetrenie trusu na výskyt parazitov) k Vášmu veterinárovi. Ak sa parazity potvrdia, až potom sa podávajú prípravky na ich likvidáciu – a toto je tajomstvo úspechu :-)