Papagáj a deti

Táto téma sa týka väčšiny z nás. Buď prinesieme papagája do rodiny s dieťaťom (deťmi) alebo nám bocian prinesie dieťa do rodiny kde sa už zabýval papagáj. V oboch prípadoch si kladieme otázku ako nastaviť celé fungovanie domácnosti. Aby sa papagáj necítil odstrkovaný, nežiarlil, neútočil na dieťa a zároveň aby junior vychádzal s papagájom a mali pekný vzťah.

Nebudem Vás klamať, nie vždy to pôjde. V horšom prípade je ale aj vzájomné ignorovanie a chladnejší vzťah lepšie riešenie ako prejavy agresivity. V prvom rade si uvedomte, že veľké papagáje môžu svojim zobákom a pazúrmi narobiť na jemnej detskej pokožke pomerne značné škody. Navyše akýkoľvek útok bude produkovať u dieťaťa strach a vytvárať bloky (čo nechceme, každý z nás predsa chce aby naše deti mali pozitívny vzťah k chovu papagájov).

Je na nás aby sme deti viedli a naučili ako sa majú k papagájom správať. Učme ich spoznávať povahu papagájov, konkrétne povahu toho Vášho. Citlivým prístupom prebudíme u dieťaťa empatiu (umenie vcítiť sa do pocitov papagája a schopnosť reagovať na tieto pocity). Akékoľvek prudké, emotívne prípadne agresívne reakcie vyvolávajú negatívnu spätnú väzbu u papagája.

Dôležité je uvedomiť si, že papagája nezmeníme a ťažko prevychováme. Vhodnou komunikáciou sa ale naše deti budú správať tak, že si k papagájovi samé nájdu cestu a budú spolu vychádzať. Z toho, čo mám odpozorované tak v rodinách kde deti vyrastajú s viacerými zvieratami (prípadne majú pravidelný prístup k iným zvieratám) nie je so spolunažívaním s papagájom problém. Deti tam majú v podstate vybudovanú schopnosť vedieť sa správať k zvieratám.

Keď budete dieťa učiť ako sa má k papagájovi správať, určite nezačnite budovaním strachu u dieťaťa. Mám na mysli cestu ,,pozor, nechoď k nemu, ďobne ťa, je nebezpečný,...,, a podobne. Ak je papagáj agresívnejší skúste skôr dieťaťu vysvetliť a vymedziť jeho a papagájov životný priestor, ktoré sa nebudú narúšať. Prípadne sa to dá riešiť kúpou ďalšieho domáceho zvieratka (napríklad morského prasiatka) – to bude zvieratko Vášho potomka a papagáj je Vaše zvieratko. Každý sa bude starať o svoje zvieratko a rešpektovať domáceho miláčika druhého člena rodiny. Zároveň tak budete budovať u dieťaťa schopnosť pre zodpovednosť.

Rovnako Váš vzťah k papagájovi by nemal byť narušený prejavmi, ktoré by v operencovi mohli vzbudiť žiarlivosť. Uvediem príklad. Ak má Váš papagáj dominantné postavenie v rodine a Vy ste to nejakým spôsobom neriešili skôr, s príchodom dieťaťa je neskoro na riešenie tohto problému. Pokiaľ by ste na neho začali tlačiť, papagáj bude za príčinu považovať práve dieťa a môžu sa v ňom prebudiť negatívne emócie voči príčine jeho drezúry. 

Ďalej ak máte malé dieťa alebo ho v dohľadnej dobe plánujete odporúčam Vám skôr menej agresívne papagáje, alebo aspoň také, ktoré majú menší zobák a v prípade nejakej hraničnej situácie ním nevedia narobiť toľko škody. Tu si opäť dovolím poukázať na chov amazoňanov – skutočne patria medzi agresívnejšie papagáje (plná miera agresivity sa u nich začína objavovať okolo 4.-6 roku života, hlavne v období toku).

Ďalšou samostatnou kapitolou sú alergie. Môžu to byť alergie na perie exotického vtáctva, prach, roztoče. Všetko súvisí s chovom papagájov. Pokiaľ ide o nás, v rámci nášho hobby toho vieme zniesť dosť ale samozrejme ak vidíme trápiť sa naše deti chceme to riešiť hneď. Za moju chovateľskú prax som sa stretla s nespočetne veľa prípadmi keď sa ľudia zbavovali papagájov kvôli alergii. Pritom sama som bola svedkom toho, že človek mal na začiatku chovu papagájov silnú alergiu na perie exotického vtáctva a po 6 rokoch mu vyšli testy na alergiu negatívne. Dôležité je udržiavať klietku v čistote, pravidelne ju dezinfikovať resp. čistiť parným čističom. Papagáje je nevyhnutné pravidelne sprchovať. Ak sú Vaše deti alergické, klietka nesmie byť umiestnená v detskej izbe a papagája je ideálne púšťať na prelet v čase keď dieťa nie je doma (prípadne je v inej miestnosti). Všetko sa dá zvládnuť s istými opatreniami.

Toto sú všetko moje postrehy, ktoré som zozbierala za približne 12 rokov. Ak máte iné skúsenosti a nápady s ktorými by ste sa chceli so mnou alebo ďalšími čitateľmi podeliť, budem veľmi rada ak Váš príspevok pridáte do komentárov.