Traky a voľný prelet v prírode

V dnešnej dobe si čoraz viac chovateľov nakupuje traky (popruhy) pre papagáje. Dôvod je prostý – chcú si brať papagáje so sebou von. Určite neodporúčame používanie akýchkoľvek retiazok na nohu – tieto produkty väčšinou ponúkajú komerčné predajne s chovateľskými potrebami alebo predajcovia, ktorí chovu papagájov nerozumejú. Pri používaní retiazok môže dôjsť k vykĺbeniu končatiny.

Majte na mysli, že traky nepoužívate preto aby sa papagáj preletel, ale aby ste si ho mohli vziať zo sebou a boli istený, že Vám papagáj neuletí. Vodidlo, ktoré býva súčasťou balení nie je primárne určené na let ale ako poistka proti uleteniu keď papagáj náhodou vzlietne. Preto sú priložené vodidlá väčšinou kratšie. K niektorým trakom sa dajú dokúpiť aj dlhé niekoľko metrové vodidlá ale toto v zásade neodporúčame nakoľko papagája, ktorý je vzdialený na niekoľko metrov nemáte dostatočne pod dohľadom a riziko uletenia je pomerne vysoké. Papagája počas používania týchto výrobkov nikdy nenechávame bez dozoru. 

Pomerne často sa stretávam z názorom ,,môj papagáj by aj tak neuletel,,. Môžete mi veriť – ULETEL. Bez ohľadu na to, ako silne je Váš operenec na Vás citovo naviazaný v tomto prípade nejde ani tak o volanie prírody ale skôr o to, že papagáj nie je zvyknutý lietať vo voľnom priestranstve. Pri uletení naberie takmer okamžite výšku a stráca orientáciu – on by sa aj chcel ku Vám vrátiť ale chudák nevie ako L. Aby ste to lepšie pochopili skúsila by som to prirovnať k tomu, keď človek prežije celý život v jednej miestnosti a potom ho vysadia na hlavnom námestí v Berlíne. Čo myslíte, že sa stane ? Áno my sa vieme opýtať na cestu a pomôžu nám ale papagáj si asi ťažko poradí sám. Väčšinou lietajú v kruhoch a hľadajú vyššie položené miesta na pristátie. Keď sa Vám ho aj podarí nájsť, nevie ako má k Vám zletieť, alebo proste neletí lebo je vysilený a v strese.

Takže ak používate traky a beriete svojho papagája von uvedomte si, že vždy je to s istou dávkou rizika a prosím buďte opatrní a obozretní.

Ďalšou pomerne dosť propagovanou vecou sú voľné prelety v exteriéri. Voľné preto, že sú bez akéhokoľvek istenia alebo poistky proti uleteniu. Na niečo takéto sú ale potrebné dve veci – neskutočne pevné nervy chovateľa a pravidelný nácvik na tento proces od útleho veku papagája. Väčšinou sa výcvik papagájov začína v prenajatých letiskových halách – papagáj si musí zvyknúť na veľké priestory a na privolanie alebo signál nájsť cestu k majiteľovi. Potom sa prelet nacvičuje vo voľnom priestranstve ale v nezastavanej oblasti, ideálne na planine (kde nie sú stromy ani žiadne drôty el.vedenia ani podobné eventuálne nebezpečné prvky). V každom prípade ak sa pre tento spôsob rozhodnete odporúčame skontaktovať sa s chovateľom, ktorý uvedenú metódu aplikuje a má s ňou dostatok skúseností na to aby Vás viedol a poradil Vám. Nakoľko my s týmto nemáme a ani nikdy nebudeme mať praktické skúsenosti. Naše papagáje máme na to príliš radi J  (navyše sú zelení, takže by som ich naozaj ťažko hľadala niekde na strome alebo v tráve..)