Chovať papagája single alebo v páre?

Tak ako väčšina z Vás aj my sme začínali s chovom len jedného papagája. Chceli sme, aby si čo najlepšie na nás zvykol, bol krotký, prítulný a bral nás ako náhradu za svojho potenciálneho partnera. Až z odstupom času vidím ako veľmi sme sa mýlili. Netvrdíme, že obdobie, keď sme chovali papagája-jedináčika bolo zlé. Svoj účel to jednoznačne splnilo a my sme tak mali úžasného opereného parťáka. Človek ale nikdy nemôže nahradiť spoločníka rovnakého druhu – teraz nehovoríme o opačnom pohlaví. Pokojne môžu byť chované papagáje aj rovnakého pohlavia. Len je skutočne dôležité aby boli dvaja J (ideálne rovnakého druhu). Papagáj nie je ako pes, ktorý väčšinu dňa prespí (teda v čase keď ste napríklad v práci vám psík doma oddychuje a spí). Papagáj žiaľ nie. Ten si sem-tam zdriemne, hrá sa s hračkami (ak mu ich doprajeme) a čaká na náš príchod. Papagáje sú zvieratá so silnými sociálnymi väzbami a ich izolovaný chov pre nich naozaj nie je po psychickej stránke prospešný.

Rovnako ako väčšina z vás sme sa pred kúpou druhého papagája obávali a kládli sme si základné otázky, či budú papagáje spolu vychádzať. Ale hlavne sme sa báli, že ten náš ,,prvorodený,, miláčik sa preorientuje na nového operenca a prestane nás mať rád. Všetky obavy a pochybnosti však neboli na mieste. Pokiaľ ide o budovanie vzťahu medzi dvomi papagájmi existuje niekoľko krokov, ktoré vám tento proces uľahčia a pomôžu. Toto spomenieme v ďalšom článku.

Ale hlavne čo sa týka nášho strachu o to, že prídeme o lásku a sympatie prvého papagája – skutočne jediné čo sa zmenilo je: väčší neporiadok v klietke (pri 2 papagájoch v zásade 3-4x väčší neporiadok ako pri jednom – matematicky tomu celkom nerozumiem ale je to tak) a hlavná vec : väčšia tlačenica na Vašom pleci. Takže naopak, namiesto toho aby nás papagáj prestal mať rád a sústredil sa na svojho druha, nás druhý papagáj veľmi rýchlo akceptoval a začal mať rád – keďže všetko opakoval po svojom staršom už zabývanom parťákovi.

Nebojte sa, smelo do toho – zabezpečíte tak plnohodnotnejší a šťastnejší život vášmu operenému zverencovi. Nezabudnite si ale prečítať nasledujúci článok, kde nájdete niekoľko odporúčaní ako pri párovaní postupovať.