KÁVOVNÍKOVÝ STROM - Prečo áno a prečo nie

Každý papagáj chovaný v domácnosti ako miláčik by mal mať miesto, kde si môže posedieť a hrať sa počas voľného preletu (v čase keď je vypustený z klietky). Pokiaľ ste priestorovo obmedzený do takej miery, že sa Vám strom ani žiaden posed pre vášho operenca v byte nikde nezmestí, je možné tento stav riešiť vhodnou klietkou s ihriskovou časťou na vrchu klietky. Skôr by sme ale odporúčali zaobstaranie si menšieho stromu (posedu), ktorý umiestnite na opačnú stranu bytu, ako stojí klietka. Papagáj bude mať potom možnosť sa preletieť medzi dvoma bodmi, ktoré sú jeho útočiskom – klietkou a stromom.

Väčšina majiteľov papagájov si ,,vtáči strom,, zmajstruje svojpomocne nakoľko vlastniť hotové stromy z kávovníkového dreva je značne finančne náročné. Z vlastných dlhoročných skúseností ale kávovníkové stromy odporúčame ako vhodnú investíciu. Tu je aspoň niekoľko dôvodov:

  • Kávovníkové drevo je skutočne odolné, vydrží mnoho rokov (dobre zvolený kávovníkový strom je na celý život papagája)
  • Stromy z kávovníkového dreva sú veľmi vkusnou estetickou záležitosťou interiéru bytu
  • Tieto stromy sa veľmi dobre umývajú a udržujú hygienicky čisté
  • Stromom sa veľmi jednoducho manipuluje, preto ho je možné veľmi ľahko presúvať po byte

 Samozrejme je veľmi dôležité vybrať si vhodný strom podľa druhu papagája (pre kakaduov a ary budeme voliť konáre s väčšou hrúbkov). Ďalší dôležitý fakt je, že pokiaľ v klietke papagáj nemá k dispozícii brúsne bidlá a bidlá-konáre z prírodného dreva s kôrou (ktoré pravidelne obmieňate) pre vás zaobstaranie si takéhoto stromu nie je vhodné. Papagáj potrebuje aj prírodné bidlá kvôli starostlivosti o pazúriky, zobák a mentálnemu zdraviu – keďže drvivá väčšina operencov potrebuje neustále olupovať kôru z konárov (bidiel). Z tohto dôvodu vždy odporúčame po zložení klietky (predtým ako do nej prvýkrát umiestnite papagája) vymeniť hladké bidlá, ktoré bývajú súčasťou balenia klietky, za prírodné konáre. Samozrejme aj do klietky môžete umiestniť kávovníkové bidlo ale odporúčame toto skôr ako doplnok. Základ nech tvoria obyčajné konáre.

Ponuku kávovníkových stromov nájdete tu.

Ako dobrou alternatívou sú potom kávovníkové bidlá, ktoré môžete naskrutkovať aj z vonkajšej časti klietky a tak slúžia ako akýsi provizórny ale veľmi vkusný posed.

Nech už sa rozhodnete pre kávovníkový strom, kovový stojan alebo iný druh posedu prosím majte na mysli, že papagáj naozaj takúto formu oddychovej zóny potrebuje. Však aj my sa tešíme, keď prídeme z práce domov a zapadneme do obľúbenej sedačky.