Jar a obdobie toku

Toto komplikované obdobie v živote papagájov poznajú mnohí z nás a tí, ktorí ste toto obdobie so svojím papagájom nezažili sa pripravte. Papagáj z tzv.,,plyšákového obdobia,, vyrastie a začína ,,volanie prírody,,.

 

 Každý papagáj dospieva v inom veku. U stredných a veľkých papagájov je to okolo 2-3 roku života. So začiatku je toto obdobie miernejšie ale keď je papagáj pohlavne zrelý (povedzme okolo 4 roku života) vie nám v tomto čase pekne znepríjemniť život. Obdobie toku nastáva keď sa papagáje pária a sú pripravené hniezdiť. Je sprevádzané agresivitou – u niektorých jedincov viac u niektorých menej (napríklad amazoňany vedia byť v tomto období značne nebezpečné), papagáje sú ťažšie zvládnuteľné často podstatne hlučnejšie ako po zvyšok roka. Toto obdobie trvá 2-3 mesiace. Pokiaľ máte hniezdny pár, tak sa papagáje agresívne prejavujú až pokiaľ nevyvedú mláďatá (samozrejme si chránia svoje potomstvo v búde).

 

Toto obdobie sa dá čiastočne utlmiť podávaním vhodnej potravy. Pokiaľ budete podávať veľa vitamínov (hlavne s obsahom vitamín E), naklíčenej zmesi – taktiež veľmi bohatej na minerálne a stopové prvky tak sa organizmus dostáva do stavu kedy vysiela do mozgu signály o výživovej dostatočnosti a informáciu ,,som pripravený na vychovanie zdravej populácie,, preto týmto docielime zosilnenie tohto obdobia. Pokiaľ chceme toto obdobie toku utlmiť, je vhodné podávať viac zrninových zmesí a dávať si pozor na prehnané množstvo vitamínov. 

 

Je potrebné počítať s vyššou agresivitou, môže častejšie dochádzať ku konfliktom a menším alebo väčším  útokom. Prosím rešpektujte to, papagáj v tomto období nie je zlý ani Vám úmyselne nechce ubližovať. Skutočne sa jedná len o prejav prirodzeného správania. Ak na Vás papagáj podniká často útoky, zvoľte skôr taktiku menej častého vypúšťania z klietky.

 

Ak máte pár a tomu sa podarilo zahniezdiť, poskytnite mu čo najviac pokoja. Mláďatá kontrolujte len pokiaľ je to nevyhnutné a čo najrýchlejšie opäť opustite chovný priestor.