Papagáj a krik alebo ako si chrániť uši

Predtým ako som začala písať tento článok som mala naozaj veľké pokušenie skrátiť ho na jednu vetu a tá by znela: ,,kúpte si štuple do uší,, J

Nie je to myslené nijak ironicky, je to proste fakt. Krik k papagájom patrí rovnako ako mňaukanie k mačkám, brechanie ku psom, rozprávanie k ľuďom...Keďže sa jedná o ich úplne prirodzený zvukový prejav nie je možné sa ho úplne zbaviť. Existujú isté techniky, ktoré môžu pomôcť a krik zmierniť ale keď chováte papagája musíte sa zmieriť s tým, že budete mať mierne hlučnú domácnosť.

Kričím – čo teda s tým?

  1. Ak máte citlivý sluch, labilné nervy a netolerantných susedov najlepšie je nekupovať papagája ale radšej rybičky
  2. Ak aj napriek tomu kúpite papagája prosím NIE AMAZOŇANA :-D
  3. Ak vám prasknú nervy a budete na papagájov krik odpovedať alebo akokoľvek reagovať budú decibely jeho kriku narastať
  4. Ak Vaša reakcia bude hlučná v snahe ho prekričať bude sa papagáj v zásade snažiť prekričať Vás
  5. Ak potrebujete aktuálne skutočne ticho – vypnite TV, vysávač aj ostatné domáce spotrebiče
  6. Áno vysávač je pre krikľúňov veľmi lukratívna záležitosť (potom ešte mixér, fén,..)

Na väčšinu papagájov platí odpovedať na krik tichom. Papagáj je podobne ako deti absolútne zrkadlo, v ktorom sa úplne odrážajú Vaše emócie. S narastajúcou nervozitou (ktorú hlučný krik samozrejme vyvolá) bude papagáj ešte hlučnejší. Skutočne jedinou cestou je zmierenie sa so situáciou, že počas dňa sa papagáj musí aj vykričať (naozaj Vám to nerobí naschvál, je to proste jeho forma prejavu) a zostať v kľude. Toto chce ale mesiace niekedy roky meditácie a kurzy sebaovládania J

Na niektorých krikľúňov zaberá keď odídete do inej miestnosti tak aby papagáj nemal publikum. Keď stíchne vráťte sa, odmeňte ho, všímajte si ho, venujte sa mu. A toto opakujete. Papagáj veľmi rýchlo pochopí súvislosti, vzťah príčina-následok. Horšie je aplikovať túto metódu pre tých, čo bývajú v garsónke.

Ideálne je keď sa papagáj naučí imitovať ľudskú reč, pískanie, spievať – vtedy pri svojom zvukovom prejave zapája práve tieto schopnosti a to je príjemnejšie ako zvuky džungle. Nevýhodou je, že sa môže naučiť imitovať vysávač a to nie je až tak príjemné J.

Takže na záver: susedov neriešte – tí si aj tak vždy niečo nájdu, buďte v kľude a nezabúdajte že našich operencov ľúbime so všetkým čo k nim patrí :)