STOP zastrihávaniu letiek

Ako milovníci papagájov by sme chceli prebrať aj túto v chovateľskej oblasti pomerne kontroverznú tému. Našťastie v dnešnej dobe sa nezastrihávajú krídla papagájom ako kedysi. Možno je to kvôli tomu, že sú ľudia uvedomelejší prípadne viac empatickí alebo môže byť na príčine príliv komerčných prostriedkov určených na ,,venčenie papagájov,, - traky a popruhy pre papagáje. Áno, traky pre papagáje máme aj my na našom eshope v ponuke v tejto kategórii a to aj napriek tomu, že s používaním týchto produktov nie sme úplne v zhode – v každom prípade je to lepšie riešenie ako strihať papagájom letky a to hneď z niekoľkých dôvodov.

  • Papagáj je vták a vtáci lietajú rovnako ako ryby plávajú a ľudia chodia a behajú – neberme im túto ich základnú prirodzenosť,
  • Pravidelné prelety zabezpečia papagájom výbornú kondíciu – lietanie=zlepšenie zdravotného stavu
  • Neodborným zastrihávaním môže dôjsť k poškodeniu letiek
  • Papagáj počas letu = šťastný papagáj (uvoľňovanie hormónov šťastia zabezpečí dobrý psychický stav papagája)
  • Druhotný pozitívny dopad na psychiku – ak papagáj môže lietať vie že môže uniknúť pred nebezpečenstvom (neschopnosť letu spôsobuje frustráciu, stres, strach z pádu,..) 

Samozrejme, že sú papagáje, ktoré sa javia aj so zastrihnutými letkami ako spokojné a šťastné ale tak sa javia aj niektorí ľudia s hendikepom (napríklad, ktorí sú odkázaní na invalidný vozík ale naučili sa s tým žiť). Neberme preto papagájom ich prirodzenosť len kvôli tomu aby sme sa s nimi mohli pochváliť pred susedmi a zobrať si ich na pleci von alebo z iných ,,objektívnych,, dôvodov.

Ak chcete pre Vašej papagáje zabezpečiť dostatok voľnosti tak pre nich zriaďte veľkú klietku a vonkajšiu preletovú voliéru. Ak toto nie je možné, pravidelne ich púšťajte na prelet každý deň (aspoň na 1-2 hod). Paradoxne práve týmto im zabezpečíte dostatok voľnosti – lebo čo je viac ako môcť letieť?  

Používanie trakov a popruhov, ktoré zabránia uleteniu papagája a problematiku ,,voľného letu v prírode,, si rozoberieme v ďalšom článku.