Prečo práve papagáj a kde ho zohnať – časť 1.

,,Papagáj je ten správny spoločník pre dynamických ľudí, ktorí vedia skutočne oceniť jeho zábavnú, nespútanú a jedinečnú povahu.,,

           Je smutné, že stále sa v praxi stretávam s postojom, že ľudia si chcú kúpiť papagája najmä kvôli vlastnému pobaveniu. Chcú papagája lebo rozpráva, lebo sa chcú pochváliť pred druhými ľuďmi a pod..

Nechcem nikoho kritizovať, ale v tomto prípade by som skôr odporučila zamerať sa na chov iného zvieraťa alebo úplne od chovu akéhokoľvek zvieraťa upustiť a počkať niekoľko mesiacov alebo rokov kým bude takýto človek na chov papagája pripravený a zrelý.

Mnohé veľké papagáje sa skutočne naučia imitovať zvuky a ľudskú reč (existujú dokonca aj druhy, ktoré majú na to väčšie nadanie), ale dôležité je si uvedomiť, že tento stav je len čerešničkou spoločného spolunažívania. Ja to chápem skôr ako odmenu papagája za správnu starostlivosť, ktorej sa mu u Vás dostane.

Ako prvú vec je potrebné sa rozhodnúť o aký druh papagája máte záujem. Pokúsim sa v krátkosti zovšeobecniť povahy jednotlivých druhov veľkých papagájov. Samozrejme existujú výnimky – keďže každý jeden papagáj je individuálna osobnosť, ale najčastejšie platí nasledovné:

  • Papagáj sivý – žako: tento africký druh papagája patrí k najobľúbenejším druhom chovaným ako domáci miláčik. Má najlepšie nadanie naučiť sa imitovať ľudskú reč. Bohužiaľ má veľmi konzervatívnu povahu čo často vedie k psychickým problémom, ktoré môžu vyústiť až do sebapoškodzovania (trhanie, poškodzovanie peria a pod.)
  • Amazoňan: druh veľmi vhodný k mladým dynamickým ľuďom, veľmi dobre znáša zmeny (napríklad v prípade sťahovania, zmeny klietky, úpravy klietky), nie je u neho problém pri zmene potravy, má tiež veľmi dobré nadanie imitovať zvuky . V podstate protipól ku papagájovi sivému. Dôležité je upozorniť, že v dospelosti sú najmä samce veľmi agresívne (hlavne v období toku a hniezdenia) a amazoňany jednoznačne patria medzi hlučnejšie papagáje – pre chov v bytovke, kde nemáte tolerantných susedov neodporúčam. Je 28 druhov amazoňanov, ako domáci miláčikovia sú najviac obľúbení a bežní amazoňan modročelý, amazoňan žltohlavý surinamský, amazoňan venezuelský (oranžovokrídli) ale ako veľmi učenlivého amazoňana odporúčam žltokrkého (amazona ochrocephala auropalliata)
  • Eklektus: Austrálsky druh papagája, ktorý má komplikovanejšiu povahu podobne ako žako. Tiež tu často dochádza k poškodzovaniu peria. Vyznačuje sa pohlavným dimorfizmom (samec zelený, samica červená), vzhľadom na to ak sú vtáky chované v páre, je to skutočne pekný estetický zážitok. Čo sa týka hlučnosti, nevydržia síce kričať nepretržite dlhú dobu ako amazoňany ale hlas majú naozaj silný.
  • Kakadu: austrálske papagáje. Tu je dôležité poznamenať, že ručne dokŕmené veľké druhy kakaduov (kakadu biely, kakadu molucký, kakadu žltochochlý,..) bývajú často veľmi kontaktné. Vo väčšine prípadov je to želaný jav, ktorý chce mazlíčkar docieliť, ale treba si uvedomiť, že nie vždy máte na papagája toľko času koľko si on vyžaduje. U takéhoto papagája je to spravidla ,,non stop,, - a pokiaľ sa mu aktuálne nemôžete venovať, presvedčí Vás nepríjemným neutíchajúcim krikom aby ste to prehodnotili. Pokiaľ ale chcete prítulného miláčika a susedia Vás nemôžu dať deložovať možno je práve tento druh pre Vás to ,,pravé orechové,,
  • Ara: pozor na malé druhy ár, ktoré bývajú veľmi hlučné (napríklad ary žltokrké, ary marakány, severy- ary tmavočelé), z malých ár majú jednoznačne najpohodovejšiu povahu ary malé – ara nobilis). Veľké ary sú aktuálne dosť obľúbené. Mám na mysli najmä ary modrožlté (ararauny), ary zelenokrídle (chloroptera). Je to hlavne z dôvodu nepísaného pravidla, že ara je ,,kráľom v ríši papagájov,, a tým predstavuje akýsi strop v chove týchto exotických zvierat. Však chov veľkých ár vôbec nie je jednoduchý aj čo sa týka nastavenia optimálneho kŕmenia a najmä zvládnutia výchovy takéhoto miláčika.

Pre začiatočníkov, ktorý si nemôžu veľkého papagája dovoliť z ekonomického hľadiska alebo nemajú dostatok priestoru pre postačujúcu veľkú klietku odporúčam porozmýšľať napríklad nad papagájom senegalským, pyrurami a pod.

Pokiaľ ste rozhodnutý, že chcete papagája prosím neponáhľajte sa v jeho kúpe. Rozumiem, že keď je človek pripravený na nového opereného člena, chce ho za každú cenu čo najskôr mať doma. V prvom rade je dôležité papagája nekupovať v predajniach ani v žiadnych iných sieťach s chovateľskými potrebami. V ďalšom článku, ktorý som pre vás pripravila na budúci týždeň, vám vysvetlím prečo.